De Crem: "Kernwapens op basis Kleine Brogel"

UNKNOWN

Pieter De Crem is nog maar net Minister van Defensie, maar hij heeft al veel van zich doen spreken. Begin deze maand vloog hij naar Straatsburg in een legervliegtuig, eerder deze week wilde hij komaf maken met een contract van zijn voorganger Flahaut en nu deed het CD&V-kopstuk een opmerkelijke uitspraak bij zijn bezoek aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel door toe te geven dat er kernwapens op de Limburgse basis liggen. Dat was al jaren een publiek geheim. De Crem overtreedt ook een afspraak in NAVO-kringen. Premier Verhofstadt houdt zich op de vlakte. "Ik kan hier niet op reageren, want ik wil de veiligheid van ons land niet in gevaar brengen."

NAVO-verband
"Defensie ontkent of bevestigt, maar iedereen weet dat er in Kleine Brogel een capaciteit nucleair aanwezig is. Alles gebeurt in NAVO-verband en alle sleutels en procedures zijn met alle andere NAVO-staten vastgelegd. We hopen natuurlijk allemaal dat er ooit een kernwapenvrije wereld komt, maar voorlopig is dat door de toestand in de wereld niet mogelijk. Daarom zijn er - ook op andere plaatsen in Europa - kernwapens."

Verspreking
De Crem heeft zijn riskante uitspraak al ingezien en zegt intussen dat het om een verspreking gaat. Hij beweert dat hij bedoelde dat België meewerkt aan een nucleaire opdracht in NAVO-verband. (kh)

De Crem bij zijn bezoek aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.
UNKNOWN De Crem bij zijn bezoek aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.