De Crem gelooft niet in volledige kernuitstap tegen 2025 en gaat zo in tegen het CD&V-standpunt

Pieter De Crem
BELGA Pieter De Crem
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet dat de volledige kernuitstap tegen 2025 mogelijk is. Dat herhaalde hij zondag in De Zevende Dag. CD&V, de partij van De Crem, is nochtans voorstander van de kernuitstap in 2025. De vraag naar elektriciteit zal immers blijven stijgen, zegt hij.

In principe gaan de kerncentrales in 2025 dicht. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vorige week nog vast te houden aan die kernuitstap. CD&V-minister Pieter De Crem gelooft niet echt dat die deadline haalbaar is.
"Alle indicatoren zeggen tegen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen dat we in elk geval nog een uitzonderingsperiode of een latere periode nodig zullen hebben. Kunnen die kerncentrales dicht: goed. Maar heel de discussie over kernenergie, de nieuwe generatie kerncentrales, die mag blijkbaar niet gevoerd mag worden omdat dit niet in het kraam past van diegenen die betogen. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan en in de aanbieding".

De Crem pleit voor een "ecorealistische aanpak". "Ecorealisme voor ons is: iedereen mee, voor ons geen ecoproletariaat", zei De Crem. Er zijn heel wat mensen die onvoldoende verdienen om zomaar stookolieinstallaties te vervangen, of dieselwagens of daken te isoleren. 

De CD&V-minister spreekt tegen dat hij zich op dat vlak op de lijn van N-VA zet, die zichzelf ook als "ecorealist" in de markt zet. "Wij brengen in elk geval verzoening tot stand. We zijn geen spookrijders".
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ludo verbueken

  Daar moet ik hem volledig in gelijk geven

 • Bob Boomer

  Als alle politici nu eens echt aandacht hadden voor wat de burger wil, goedkope electriciteit, i.p.v. wat de lobby wil, winst maken, dan zou onze factuur bijlange niet zo hoog zijn.

 • JAN krommentak

  Je moet eerlijk blijven zonder zullen de doelstellingen zoals ze nu op tafel liggen onhaalbaar zijn dus zal men de bestaande centrales nog iets langer moeten instant houden dit is de realiteit vandaag er is te weinig in groene energie gestoken om vandaag te kunnen overschakelen maar het moet in de toekomst anders ook gascentrales zijn vandaag de oplossing niet meer dus kan men dat geld beter in groene energie steken dan weg te gooien in vervuilende co uitstotende gas centrales

 • Sébastien Bo

  Iedereen weet dat we met ons hernieuwbaar energie nergens geraken, we hebben het nu al zo moeilijk om er te geraken met kernenergie. En de elektriciteits verbruik gaat verderiedubbelen vanaf 2025, want dan worden er geen benzine of diesels meer verkocht. Enkel elektriciteit. We hadden 15 jaar geleden moeten beginnen bouwen van een kerncentrale zo dat we er over 5 jaar één hadden die wel nog werkte.

 • wilfrid haesen

  Geen tijd meer om twijfel te zaaien.handelen,beslissen!! Zeker hier in Belgie waar men nog geen windmolen recht krijgt binnen de 5 jaar,of een stuk weg( Noord-Zuid)in 50 !!!!! Jaar