De Crem: "Eenmaking Brusselse politiezones is voor ons een breekpunt”

Pieter De Crem.
BELGA Pieter De Crem.
"De eenmaking van de Brusselse politiezones is voor ons een breekpunt.” Dat heeft CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vandaag gezegd in ‘De Ochtend’. "Als CD&V daarvan een breekpunt maakt, hebben ze daarbij onze steun", reageerde kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA). Zowel De Crem als Jambon wil centrumrechts voortzetten, al vreest De Crem wel voor een 'Antwerps scenario' waarbij N-VA CD&V inruilt voor de socialisten.

De vraag naar een eenmaking van de zes Brusselse politiezones is niet nieuw. Na de rellen tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek herhaalde Pieter De Crem al de noodzaak ervan. “Zonder zo'n fusie kan er volgens ons onmogelijk een goede dienstverlening komen”, klonk het.

Eengemaakt commando

Jambon staat achter zo'n fusie, maar maakt wel een aantal kanttekeningen. "Ga je die zes politiezones dan laten leiden door 19 burgemeesters? Een fusie van de politiezones op zich lost maar een deel van de problemen op.” Daarnaast is er natuurlijk het traditionele verzet langs Franstalige kant. Maar dat houdt De Crem niet tegen. "Brussel-Halle-Vilvoorde zou ook nooit gesplitst worden, maar het is wel gebeurd. Brussel is het knooppunt van ons land. Voor het veiligheidsbeleid van ons land moet er een fusie komen onder eengemaakt commando.”

Dat de fusie van de Brusselse politiezones voor CD&V écht een breekpunt is, wordt niet met dezelfde woorden herhaald bij de partij zelf. “De problematiek rond de Brusselse politiezones zat de voorbije jaren continu in het debat. De enige manier om dat op te lossen is tijdens regeringsonderhandelingen. Alle Vlaamse partijen zijn het daarover eens, het is meer dan tijd om een doorbraak te bereiken. De huidige organisatie beperkt de inzet op het terrein en dit kan niet de bedoeling zijn”, laat de partijwoordvoerder weten.

“Minder slogans, meer actie”

De oproep van De Crem valt niet in goede aarde bij Brussels burgemeester Philippe Close. De PS-burgemeester liet eerder al verstaan dat een eengemaakte Brusselse politiezone niet de oplossing is. In een videoboodschap op Twitter kaatste hij de bal terug naar De Crem. “Meneer De Crem, ik heb ook een breekpunt. Minder slogans, meer actie. De eenheid van commando is voor het einde van het jaar een realiteit voor grote evenementen in de stad Brussel.”

Close wijst er ook op dat Brussel meer dan 200 inspecteurs heeft aangeworven en hij roept De Crem op te “stoppen met besparingen op de federale politie”. “Het is een ramp wat er met de federale politie gebeurd is. Uw rol als minister van Binnenlandse Zaken is om die politie te steunen. Nu is het moment om meer mensen voor de federale politie aan te werven”. 

“Geen voorakkoord met sp.a”

Uit het debat tussen De Crem en Jambon bleek verder dat N-VA en CD&V grotendeels op één lijn zitten op het vlak van veiligheidsbeleid. Beide politici staken ook niet onder stoelen of banken dat ze graag een voortzetting zien van centrumrechts. 

Toch vreest De Crem een 'Antwerps scenario' waarbij N-VA de Vlaamse christendemocraten inruilt voor de socialisten. "De coalitievorming in Antwerpen is geen geruststellend signaal", aldus De Crem. Jambon suste meteen dat de situatie in Antwerpen geen voorafspiegeling is voor wat er na 26 mei te gebeuren staat. "Er is geen enkel voorakkoord tussen N-VA en sp.a", dixit Jambon. 

De Crem zegt ook openlijk dat hij liever niet in een regering stapt met sp.a of Groen. De CD&V’er lijkt verder weinig bezwaar te maken tegen de mogelijkheid dat Jambon premier wordt. “Hij heeft de kennis en kunde om dat te doen”, zei De Crem. “Maar er zijn wel meerdere mensen die een goede premier zouden kunnen zijn.”
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cindy moens

  Brussel... Een stad zonder Belgen, een stad waar de bedrijven weg trekken, een moeilijk te bereiken stad, een vuile stad, net iets erger dan Antwerpen.

 • jan Meclot

  Wel geef dan de leiding aan de het brussels parlement, alhoewel ik dat liever zou af geschaft zien, stel u voor..... een groot dorp tegenover Londen, Parijs, New-York.....maar wel 19 burgemeesters, een parlement, en een minister president, zijn die echt zot geworden?????????

 • Herman Janssens

  De Crem is eigenlijk geen CD&V’er. Binnen die partij preekt hij als een kluizenaar in de woestijn. Hij is er enkel goed voor de stemmen.

 • Daniel Collier

  Voor de verkiezing zijn er vele breekpunten na de verkiezing geen enkele meer. Feit.

 • serge vierendeels

  moet er nog gestemd worden, of zijn de postjes al verdeeld