De Crem doet oproep naar aanleiding van verlengd weekend: “Blijf in vakantieperiodes zoveel mogelijk thuis”

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V)
VTM Nieuws Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V)
De Belgische kust staat voor een druk verlengd weekend. Terwijl het aantal coronabesmettingen in ons land weer in stijgende lijn zit, zijn meer dan 90 procent van de hotels aan de kust al volgeboekt. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) ziet het met lede ogen aan.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De reproductiefactor is boven 1 uitgestegen en dat baart ons allemaal zorgen. Eigenlijk is de epidemie terug en ik houd mijn hart vast voor overvolle zeedijken, voor publieke plaatsen met te veel mensen die de regels niet respecteren”, zegt De Crem in VTM Nieuws. “We zitten nog altijd in die crisis, we zitten nog altijd met die epidemie. Hou die regels gegarandeerd, hou afstand. Blijf ook in vakantieperiodes zoveel mogelijk thuis of toch in de kleine cocoon van 15 mensen.”

Terugkeren indien nodig

Met elektronische infoborden langs de autosnelwegen en de kustbarometer, die aangeeft hoe druk het is aan de kust, worden reizigers die richting zee trekken voortdurend geïnformeerd over de drukte waaraan ze zich kunnen verwachten. “Het zou goed zijn dat men zoveel mogelijk de regels respecteert en wanneer men ziet dat het echt te druk is onderweg of ter plaatse, dat men misschien de plannen verandert”, suggereert De Crem.

De kustburgemeesters en gouverneurs hebben ook de bevoegdheid om in te grijpen wanneer de toeloop te groot is en social distancing niet meer mogelijk is
. “Anderzijds, indien men die regels niet respecteert, moeten we helaas ook zeggen, zijn er de boetes. En iedereen, iedere politieagent is gemachtigd om op te treden”, stelt hij.

Het is niet wenselijk en niet haalbaar dat je om de tien meter een politieman of een politievrouw zet die zegt tegen de mensen wat ze moeten doen

Burgerzin

De minister wijst erop dat we nu in een cruciale fase zitten. De kans bestaat nog altijd dat maatregelen teruggeschroefd moeten worden. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, zegt De Crem, die oproept tot burgerzin. “Het kan ook niet zijn dat de overheid of de politiediensten altijd moeten optreden. Het is niet wenselijk en niet haalbaar dat je om de tien meter een politieman of een politievrouw zet die zegt tegen de mensen wat ze moeten doen.”

“We staan op een kruispunt en ofwel zullen we samen de weg kunnen oversteken, waarbij we naar het nieuwe normaal kunnen gaan - wat nog niet het normaal is van voor de pandemie, van voor de gezondheidscrisis. Maar als we samen die verantwoordelijkheid niet nemen, dan zullen we opnieuw in een verschrikkelijke situatie terechtkomen en moeten we misschien terugkomen op genomen maatregelen en kunnen in elk geval de maatregelen die in het perspectief zitten om ook onze economie erbovenop te helpen, niet genomen worden”, aldus De Crem.
62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Hij zou beter mondmaskers verplichten!

 • Katrien Rosseels

  Het is voor iedereen moeilijk, ik heb begrip voor mensen die er even uit willen. Ik heb geen begrip voor mensen die staan te roepen * het is die of die zijn schuld,* of ze doen het niet goed. Ik ben blij en gelukkig dat ik geen beslissing moet nemen voor gans België.

 • Marleen Vandevelde

  Beste Yvan Lissens : de mensen die op reis gaan zijn juist de meest verantwoordelijke mensen, want zij zoeken de veiligheid op die hier niet kan geboden worden. Overal is er veel meer discipline dan hier. Het verlengd weekend komt eraan. Benieuwd welke taferelen er zich nu weer gaan afspelen bij al die binnenlandse plezierzoekers.

 • ANJA LEMMENS

  Als men in maart beslist had iedereen altijd en overal een mondmasker dan zou we nooit gestaan hebben waar we nu staan, maar nu moet de gewone mens opdraaien voor alle fouten van onze regering en virologen zo simpel is het. Van dit virus geraken we nooit meer vanaf als je logisch nadenkt, wanneer je genezen bent van COVID ben je maar enkele maanden immuun dat is ondertussen wel duidelijk dat wil ook zeggen dat wanneer er een vaccin komt dit ook maar enkele maanden zal helpen en dan uitgewerkt is

 • Erwin Lambrechts

  hij fluit liever een burgemeester terug omdat die man mondmaskers wil in zijn gemeente dat vind hij belangrijk jongeren boete's geven niet die laat hij begaan