De Crem bepleit versnelde aankoop opvolger F-16's, benadrukt voorsprong van F-35

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V).
BELGA Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V).
Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) roept zijn eigen regering op de keuze voor een opvolger voor de Belgische F-16's te "bespoedigen". Opvallend: de voormalige defensieminister beklemtoonde daarbij nadrukkelijk de technologische superioriteit van de F-35 ten opzichte van de vier andere kanshebbers.

Als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel sprak ook De Crem vandaag op de diplomatieke dagen in Brussel. Hij overliep zijn beleidsplannen, de verschillende handelsmissies en de samenwerking met de deelstaten, maar stond ook opvallend lang stil bij het "belangrijke handelsdossier" van de F-16's.

Met huidig defensieminister Steven Vandeput twee rijen achter zich, onderstreepte De Crem dat "nu reeds duidelijk (is) dat één aanbieder beschikt over een gevechtsvliegtuig van een recentere, meer hoogtechnologische generatie dan de concurrentie, namelijk de F-35". En dat terwijl Vandeput de jongste weken telkens weer moest herhalen dat van een duidelijke voorkeur voor een of ander toestel helemaal geen sprake is.

Opvallend: de jongste weken moest defensieminister Vandeput telkens weer herhalen dat van een duidelijke voorkeur voor een of ander toestel helemaal geen sprake is

"Snelheid maken"

De Crem maande bovendien aan tot spoed. "Het zou aangewezen zijn dat de regering het besluitvormingsproces, oorspronkelijk voorzien voor 2018, bespoedigt", zei hij. Vooreerst vanwege het economisch belang. "De investeringen van ons land in de F-16 zijn in meer dan drievoud terugverdiend door de Belgische economie en hebben onze bedrijven toegang gegeven tot een enorme schat aan hoogtechnologische kennis."

Maar ook voor onze geloofwaardigheid binnen de Navo is het dossier van groot belang, aldus de voormalige defensieminister. Want welk toestel ook gekozen wordt, het "zal inzetbaar zijn in de Navo-strategie die België onderschrijft en waarin de nucleaire ontrading de essentie van het bondgenootschap vormt."