De Crem aan de tand gevoeld over antiracismebetoging, maar legt verantwoordelijkheid bij Brusselse autoriteiten

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
rv Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
Tijdens het actualiteitsdebat in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken kreeg minister Pieter De Crem (CD&V) een hoop vragen over de gewelddadige afloop van de betoging van afgelopen zondag in Brussel. De commissieleden waren niet mals voor de betrokken overheden. De Crem wees voor de verantwoordelijkheid voor de toelating naar Brussels burgemeester Close (PS) en Brussels minister-president Vervoort (PS).

Philippe Pivin (MR) had het over een “spektakel dat niet kan worden getolereerd”. Volgens Joy Donné (N-VA) “roept het beheer van de manifestatie vragen op”. Donné vraagt een onderzoek naar de rol van de bestuurlijke overheid. “Twee weken geleden beloofde u dat het de laatste keer zou zijn dat we beelden te zien zouden krijgen van politieagenten die slaag kregen”, reageerde ook Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) fel. “Hoe kan het dan dat u dit weekend toeliet dat relschoppers de politie aanvallen en winkels plunderen in onze hoofdstad?”

Ook Sammy Mahdi (CD&V) vond het “onbegrijpelijk” wat er zondag gebeurd is, maar toonde ook begrip voor de betoging. “De strijd tegen racisme is een nobele strijd”, zei hij nog. Toch vindt hij betogingen laten doorgaan die de volksgezondheid niet kunnen respecteren niet kunnen. Mahdi wil vooruit kijken. “Ik ben benieuwd naar de manier waarop betogingen in de toekomst kunnen worden georganiseerd, met respect voor de gezondheid en de openbare orde.”

Met de paraplu’s die worden open getrokken en steken die nu worden uitgedeeld, zijn de mensen niet gediend. Laat ons daar vooral lessen uit trekken

Meryame Kitir (sp.a)

Meryame Kitir (sp.a) veroordeelde net als haar groene collega Jessika Soors de rellen, maar volgens Kitir had de discussie nooit mogen plaatsvinden. “Het stond in de sterren geschreven dat er veel volk aanwezig zou zijn.” Volgens Kitir hadden de betrokken overheden alles op voorhand kunnen overleggen. “Met de paraplu’s die worden open getrokken en steken die nu worden uitgedeeld, zijn de mensen niet gediend. Laat ons daar vooral lessen uit trekken.”

De Crem beloofde het dossier te bespreken op de kern, de vergadering van de premier en vicepremiers, en wees meteen op de verantwoordelijkheid van burgemeester Philippe Close (PS). “Hij (de burgemeester) moet dit doen in overleg met de organisatoren om het gevaar in te schatten en de nodige maatregelen te nemen. De gouverneur kan waar nodig bijsturen en in laatste instantie kan ik zelf als minister van Binnenlandse Zaken ingrijpen.”

De Brusselse minister-president, die de verantwoordelijkheid van gouverneur draagt, heeft geen signalen gegeven dat er problemen zouden zijn of dat mijn initiatief nodig was

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

De Brusselse minister-president, Rudi Vervoort (PS), stelde gisteren dat de Nationale Veiligheidsraad was ingelicht dat er een statische manifestatie zou plaatsvinden aan het Poelaertplein. Er werd echter beslist het evenement niet te verbieden. De Crem bevestigde de beslissing geen verbod uit te vaardigen. 

“De Brusselse minister-president, die de verantwoordelijkheid van gouverneur draagt, heeft geen signalen gegeven dat er problemen zouden zijn of dat mijn initiatief nodig was”, wees minister De Crem ook op de verantwoordelijkheid van Vervoort.

Volgens De Crem werd verzekerd dat er maatregelen waren getroffen over het dragen van mondmaskers en social distancing. “Er waren stewards gemobiliseerd en de federale reserve werd wel degelijk opgeroepen en ontplooid. Door het hoge aantal aanwezigen konden de afstandsregels niet worden gerespecteerd. Er werd ook gevraagd in stilte te manifesteren, maar de betogers hebben de richtlijnen niet gevolgd.”

32 agenten gewond

De Crem gaf nog aan dat de manifestatie, die plaatsvond van 14.30 tot 16.30 uur, op zich rustig is verlopen. De incidenten barstten los omstreeks 17.30 uur en de openbare orde was rond 21.00 uur hersteld. Alles samen werden vijftien winkels geplunderd in Brussel-stad. Achttien andere waren het doelwit van vandalenstreken in Elsene. Er raakten 32 agenten licht gewond. Een politieman liep ernstigere verwondingen op, maar werd niet in het ziekenhuis opgenomen. Vijftien voertuigen van de politie raakten beschadigd.

Lees ook: 

Virologen en politici kijken vertwijfeld naar beelden van anti-racismebetogingen: “Dat dit mocht, is waanzin”(+)

Belgian Network for Black Lives: “Niet logisch dat jongeren zo hardhandig werden aangepakt” (+)
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Politici in België zijn zeer creatief als het erop aankomst hun verantwoordelijkheid af te schuiven op anderen. Maar... uiteindelijk wordt er niemand gesanctioneerd! De job van uw leven: politicus in België: veel geld scheppen, en geen enkel gevaar, ook niet bij flagrante fouten.

 • pol van de velde

  In België zijn er voldoende politici om de verantwoordelijkheid nadien steeds op een ander door te schuiven. Dat blijkt zo afgesproken te zijn om de bevolking te mislei(ij)den.

 • Gustaaf Govaerts

  Typisch Crembo, wij zijn je zeker nog niet vergeten , sluiting 1 para.

 • jack vandenhende

  Als dit in Antwerpen gebeurd legen de linkse hypocrieten hieronder onmiddellijk de schuld bij De Wever , Jambon en NVA , nu gebeurd het Brussel , maar geen kwaad woord over de PS , Close en Vervoort .

 • Ronny Biesen

  En weer wordt de verantwoordelijkheid doorgeschoven. Het is simpel, BRussel is verantwoordelijk maar De Crem is "accountable". Hij is de man die de hoofdverantwoordelijke is, hij heeft "de bal". Maar geen enkele van onze politici neemt verantwoordelijkheid, ze nemen enkel hun loon en voordelen aan.