De Clercq (Open Vld) herhaalt pleidooi voor paars-groen: “Het is tijd voor échte hervormingen”

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) toont zich al langer een voorstander van een paars-groene coalitie.
Wannes Nimmegeers Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) toont zich al langer een voorstander van een paars-groene coalitie.
Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) pleit op Twitter opnieuw voor een paars-groene federale regering. Volgens De Clercq is het tijd voor “échte hervormingen” en moet een paars-groene coalitie de hoop bij de bevolking “heroveren”.

Dat De Clercq een felle voorstander is van een paars-groene coalitie, is geen geheim. De Gentenaar staat bekend als een ‘kind van paars’. Het was ook in zijn thuisstad dat de samenwerking tussen liberalen en socialisten ruim 30 jaar geleden het levenslicht zag.

Enkele weken geleden maakte De Clercq zijn voorkeur voor een volgende federale regering al duidelijk in een opiniestuk in De Standaard.  “In plaats van paars-groen als ‘onmogelijk’, ‘onwenselijk’ en ‘laatste optie’ te bestempelen, zouden socialisten, liberalen en groenen deze mogelijkheid moeten aangrijpen voor een complete change of mind. Paars-groen: niet van moeten, maar uit overtuiging”, schreef hij toen. “Ik besef dat deze visie is als vloeken in de kerk. Maar zwijgen is geen optie meer.”

Somers

Toen was De Clercq de eerste liberaal met enig gewicht om voor paars-groen te pleiten. De rest van de partij bleef paars-geel als voorkeurscoalitie naar voren schuiven. Intussen lijkt De Clercq echter niet meer alleen te staan met zijn overtuiging. Afgelopen weekend voegde Vlaams viceminister-president Bart Somers zich bij hem met zijn uitspraak dat “een blinde kan zien dat de N-VA haar verantwoordelijkheid niet wil opnemen”. 

Nu lijkt paars-groen al een realistischer spoor. En dus acht De Clercq het moment rijp om zijn pleidooi nog eens over te doen. “We moeten nú, mét overtuiging, de stap zetten naar paars-groen. Voor een liberaal, sociaal, ecologisch en humaan beleid”, schrijft hij. 
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Het linkse establishment bij OPEN vLD denkt natuurlijk in de eerste plaats aan zichzelf. Wat kan hen Vlaanderen schelen als zij maar aan de macht blijven. Zij verwerpen het confederalisme onder het mom van 'verbinden' ... verbinden met de Waalse zusterpartij uiteraard want samen staan ze sterker. De oude politieke cultuur is daar nog springlevend.

 • rudi meir

  1 voordeel hebben we, het Belgisch patrimonium verkopen kan niet meer, dat heeft Verhofstad 20 jaar geleden al gedaan!!

 • Gino Sinnesael

  Zijn Bartolomeus Somers en Mathias De Clercq nu ook al federaal onderhandelaar voor Open VLD? Ik dacht het niet! Knap staaltje van profileringsdrang! Bart Somers zou zich beter concentreren op zijn nieuwe bevoegedheden: vice-premier en minister in de VLAAMSE regering, in plaats van zich te moeien met de federale regeringsvorming!

 • Ronny Biesen

  De bevolking heroveren? Met wat? Meer belastingen? Alles voor de minimumlonen en pensioenen? Electrische bedrijfswagens? Nog wat gratis cadeaus weggeven? De bevolking zal zichzelf heroveren in de volgende verkiezingen. Wat dan? Nog eens nadenken over hoe het komt dat 90% op VB stemt dan?

 • Johnny Deketel

  Gewoon een kwestie van de mensen warmte maken voor dat hun plan wordt uitgevoerd. Want dat is al lang zo beslist. VLD wordt nu VWD.