De Bruyn (N-VA) over 'vorte homo's in kapperzaken': "Hoe verander je een mentaliteit?"

Piet De Bruyn (N-VA)
Piet De Bruyn/n-va.be Piet De Bruyn (N-VA)
In een column op zizo-online.be getuigt N-VA-politicus Piet De Bruyn, zelf homoseksueel, over een geval van holebifobie op een familiefeest. "Homo's zijn OK, maar 'vorte homo's in kapperszaken' zijn op zijn minst een beetje minder OK", schrijft De Bruyn.

"Stel je even het volgende voor: je zit gezellig met de hele familie aan tafel. Plots hoor je aan het einde van de tafel je broer zeggen dat hij door vrouw en dochters op vakantie werd meegesleurd naar een hippe kapperszaak. Want papa's haar moest dringend geknipt. Je voelt spontaan een kleine golf van medelijden met je broer. Net op het ogenblik dat je dat ook wilt laten weten, hoor je hem zeggen: "En daar zetten ze dan zo ne vorte homo aan mijne kop ...", schrijft De Bruyn.

De homoseksuele N-VA-deelstaatsenator: "Daar zit je dan. Met je hele familie aan tafel. Samen met je vriend. Je wéét dat je familie geen enkel probleem met je heeft. Ze zien je graag. Ze zijn gek op je vriend. Je hoort er echt helemaal bij. Je geaardheid is nooit ofte nimmer een probleem geweest en daar ben je altijd blij om geweest. En dan kom je zoiets tegen."

Het voorval laat De Bruyn naar eigen zeggen niet los. "Je beseft plots opnieuw hoe kwetsbaar die positieve aanvaarding is. Voor je het weet is de verpakking gescheurd en ligt de aanvaarding er open en bloot bij. En kwetsbaar vooral. Homo's zijn OK, maar 'vorte homo's in kapperszaken' zijn op zijn minst een beetje minder OK. (...) Hoe verander je een mentaliteit? De overheid is een belangrijke speler, maar meer stemmen zijn nodig. Stemmen van gewone mensen die zeggen dat het niet ok is om 'mietje, lesbo, jeanet, flikker, pot, homo, manwijf ...' als scheldwoord te gebruiken. Ik had me in het gesprek moeten moeien."

Lees de volledige column hier.

'De overheid is een belangrijke speler, maar meer stemmen zijn nodig'

Piet De Bruyn, deelstaatsenator (N-VA)