De Block wil meer terugbetalingen voor invriezen van eicellen

iStock
Het ziekenfonds zal het invriezen van ei- of spermacellen, ofwel oncofreezing, ook ­terugbetalen voor ­patiënten die een ­borderlinetumor of ­bepaalde bloedziektes hebben. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) beslist, zo melden Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De terugbetaling was er al voor kankerpatiënten. De chemotherapie die zij ondergaan, is schadelijk voor de voortplantingsorganen. De 4 miljoen euro die De Block had uitgetrokken, is meer dan genoeg, waardoor de terugbetaling nu uit­gebreid kan worden naar andere patiënten.

Naast kankerpatiënten zullen twee nieuwe groepen patiënten kunnen rekenen op terugbetaling. Het gaat om vrouwen met een borderline overariumtumor. Dat is een tumor aan de eierstokken die zowel goedaardig of kwaadaardig kan zijn. Patiënten met een zeldame bloedziekte (bijvoorbeeld thalassemie of sikkelcelanemie) waarbij een stamceltransplantatie nodig is, zullen ook een terugbetaling kunnen krijgen.

“Naar schatting zullen respectievelijk 50 en 20 patiënten per jaar hier gebruik van kunnen maken”, aldus De Block.

Kinderwens

Oncofreezing is een techniek waarbij bijvoorbeeld sperma, eicellen of eierstokweefsel wordt ingevroren en bewaard om op een later moment te kunnen gebruiken. De techniek wordt toegepast bij patiënten die voor een zware behandeling staan die hun vruchtbaarheid kan aantasten.

Dankzij oncofreezing kunnen die patiënten na hun behandeling mogelijk toch nog hun kinderwens vervullen. Maar het hele proces is wel duur. Zo kost het invriezen van sperma, testikelweefsel of eierstokweefsel 1.300 euro en oncofreezing van eicellen zelfs 3.400 euro.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • diane colman

    Al die uitvindingen gaan me toch een stapje te ver... met alle begrip voor de kinderwens.. maar er zijn al zoveel mensen op de wereld en de wereldbevolking zal in de toekomst het "grootste" probleem worden...

  • Ronny Biesen

    Weggesmeten geld. Beter ervoor zorgen dat mensen hun medicijnen krijgen. Deze fluttoestanden brengen de maatschappij geen enkel nut. Als mensen zulke extravagante wensen hebben moeten ze er ook maar zelf voor betalen.