De Block wil één statuut voor alle werkenden

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
BELGA Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei komt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) met een opmerkelijk pleidooi voor een eenheidsstatuut voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. "Verworven rechten blijven behouden. Maar voor mensen die nu beginnen te werken, zou het gelijk moeten zijn of ze dat als werknemer, ambtenaar of zelfstandige doen", zegt ze in een interview met De Tijd vandaag.

De Block wil dat mensen die in de volgende legislatuur aan hun carrière beginnen dezelfde pensioenrechten opbouwen en recht hebben op dezelfde uitkeringen, ongeacht of ze werknemers, ambtenaren of zelfstandigen zijn. Het moet mensen toelaten gemakkelijker van job te veranderen. "Wie als ambtenaar stopt, zet nu zijn hoge pensioen op de helling. Daarom moet er meer lijn komen in de statuten."

Voorts pleit De Block voor een hervorming van de financiering van de sociale zekerheid. Ze zou die zelf graag uitvoeren als minister. Een verlenging op Asiel en Migratie, waarvoor ze bevoegd werd nadat de N-VA uit de regering was verdwenen, ambieert ze niet. "I won't be back op die post", zegt ze.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.151 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van Laethem

  nico baelde. Je moet dringend eens zelfstandig worden. Nu moet je geen startkapitaal meer hebben wie houd u tegen ? En voor de klanten waar wij voor werken wil ik de eerste zwarte cent nog zien. Stop met iedereen over dezelfde kam te gooien. Een werknemer onder zijn voeten geven en hij lapt je 3 weken ziekte want achteraf moet hij anders zijn auto afgeven. Het zijn beschermde dieren

 • Raoul Rouma

  Een maand voor de verkiezingen hebben die schijnbaar allemaal het 'licht' gezien. En wat met ge politici? staan die allemaal boven de wet, begin die ook te belasten zoals iedereen, en wat met die te grote uittredingsvergoedingen? Begin met jezelf en maak dan de rekening van anderen.

 • nico baelde

  André vanlaethem, bij falingen oordeelt de rechter dat de zelfstandige niet moedwillig failliet gaat en kent hij de verschoonbaarheid toe. Een werknemer die zijn schulden niet betaalt moet echter via schuldbemiddeling zijn schulden afbetalen. Zelfstandigen zouden graag de voordelen hebben van werknemers, echter niet de lasten.

 • Jan Vannuffelen

  Ze vergeet nog een sector : de politiek .

 • Ann Bogaerts

  Dan krijgen wij ook den BTW terug op aankopen, gemakkelijk schaft 'm ineens af dan.