De Block waarschuwt ziekenhuizen: "Pas op voor infiltratie van terroristen"

"Let op dat er geen terroristen infiltreren tussen de andere hulpverleners na een aanslag." Dat staat in een omzendbrief aan ­ziekenhuizen en brandweerkorpsen. "Bewaak ook alle kledij en voertuigen." De ­regering wil ­vermijden dat terroristen ­gebruikmaken van medisch materiaal om toe te slaan.

Na de verijdelde aanslag tijdens Duitsland-­Nederland met ambulances en de diefstal van beschermingskledij in Frankrijk, is maandagavond een omzendbrief met duidelijke richtlijnen verzonden aan alle ziekenhuizen, hulpverleners, ambulancediensten en brandweerkorpsen. De brief is ondertekend door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

"Op evenementen moeten ziekenhuispersoneel en andere hulpverleners duidelijk herkenbaar zijn, hun identiteitskaart kunnen voorleggen en moet elke teamverantwoordelijke nagaan of elke aanwezige wel degelijk een hulpverlener is", klinkt het. "Bij de minste ongeregeldheid moet de politie gealarmeerd worden." Alle voertuigen van hulpverleners moeten ook ­opgelijst en doorgegeven worden aan het crisiscentrum.

Brandweerpersoneel krijgt de bijkomende waarschuwing om extra op te letten voor infiltranten. "Alle kazernes moeten hermetisch afgesloten worden opdat er geen kledij, materiaal of voertuigen verdwijnen." Brandweerzones buiten Brussel wordt gevraagd op maximale ­bezetting te draaien en ambulances klaar te ­houden in geval van een aanslag. Premier Charles Michel vreest dat ­terroristen ook via het internet ons land proberen lam te leggen. "De cyberdreiging tegen de ­kritieke infrastructuur is reëel."

HOE AMBULANCIERS EN BRANDWEER OOK WORDT AANGERADEN OM ZICH PERSOONLIJK TE BESCHERMEN? LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. KLIK HIER EN PROEF NU VIJF WEKEN GRATIS

Lees hieronder de integrale omzendbrief

Op evenementen moeten ziekenhuispersoneel en andere hulpverleners duidelijk herkenbaar zijn en moet elke teamverantwoordelijke nagaan of elke aanwezige wel degelijk een hulpverlener is

Omzendbrief