De Block vreest nieuwe vluchtelingenstroom door situatie in Noord-Syrië: “Ik moet 500 tot 600 plaatsen per maand bijmaken”

Minister Maggie De Block (Open Vld).
BELGA Minister Maggie De Block (Open Vld).
Federaal minister bevoegd voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) vreest voor een nieuwe vluchtelingenstroom door de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. “De vluchtelingenstroom die weer op gang zal komen, komt 9 kansen op de 10 naar Europa”, zei De Block deze ochtend op Radio 1. “Er moet op Europees niveau een beter asielbeleid worden gemaakt.”

De Block was van 2011 tot 2014 al eens verantwoordelijk voor Asiel en Migratie, maar nadat de N-VA de federale regering eind 2018 verliet, heeft ze die bevoegdheid opnieuw in handen.

Volgens de minister heeft de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië mogelijk grote gevolgen voor de hele EU. “Dan spreken we niet alleen over de vroegere IS-strijders of hun vrouwen, maar ook over de vluchtelingenstroom die weer op gang gaat komen. 9 kansen op de 10 komt die naar Europa en dan zitten we weer middenin een migratiecrisis. Men spreekt van 3,5 miljoen vluchtelingen die daar zitten”, zei ze in ‘De Ochtend’.

Volgens De Block is het aantal asielaanvragen nu al aan het stijgen bij ons en onze buurlanden. “Ik moet zo’n 500 à 600 plaatsen per maand bijmaken. Dat is een heel uitdaging en vraagt heel wat van onze gemeenten en mijn administratie”, aldus De Block nog. De huidige situatie is volgens De Block vergelijkbaar met de crisissen van 2011 en 2015. “Nu zijn we 2019 en we zitten er weer in.”

De Block wijst daarvoor vooral met de vinger naar de Europese Unie. “De EU neemt te traag beslissingen over bijvoorbeeld het terugstuurbeleid”, zegt ze. “Ik ben in 2014 weggegaan op Asiel en Migratie en in 2018 teruggekomen, maar er is nog niets veranderd. Er moet op Europees niveau een beter asielbeleid worden gemaakt.”
156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liliane Depauw

  Niets vrij te maken, zijn allemaal moslims die het westen naar hun hand willen zetten, ze integreren zich niet maar eisen van ons dat wij hun zeden en principes volgen en maken van onze westerse landen moslimlanden met de gevolgen van dien en onze politici laat dat gebeuren, onze cultuur gaat eraan ten onder dat is geen democratie maar autocratie eerst de islam dan de afvallige, stop met ze allemaal binnen te nemen de Block, kritiek op uw voorganger maar er zelf iets aan doen komt niet aan bod.

 • Claude Sanders

  Zielige politici, ze zouden beter voor ons eigen volk zorgen die meer en meer in de armoede terecht komen.Het is de verdomde schuld van de politici dat al die vluchtelingen naar hier komen,en ja het land van melk en honing.STOP dit het is nu al te laat !!!

 • Bob Boomer

  Europa moet het doen hé. Spijtig genoeg zijn het de politici van gisteren die nu in Europa zetelen. En Magie... morgen zetel jij misschien wel in Europa en verandert er dan iets qua migratie !? Aan wie ligt het dan als er niets veranderd ?

 • diane colman

  MOETEN;;;;onbegrijjpelijk TEGENHOUDEN aan de grens dat moet er gebeuren... Wij moeten toch niet gestraft worden voor alles wat buiten onze grenzen aan het gebeuren is.

 • ka Van der Linden

  Ik citeer MDB: "ik moet elke maand 600 plaatsen enz " Lap,daar begint het al. Schaf dat 'moeten' af. Zo is het dweilen met de kraan open!! Doe de proef : geen opvang, geen enkele steun meer en men zal zien: in dit apenland aan de noordzee valt niks meer de rapen en "ze" gaan op een ander (of blijven thuis en steken daar de handen uit de mouwen.