De Block voorstander van vroegere opstart van re-integratietraject voor zieke werknemers

Verzuimcoaches zouden al vanaf het begin van hun ziekte contact moeten houden met langdurig zieken.
Shutterstock Verzuimcoaches zouden al vanaf het begin van hun ziekte contact moeten houden met langdurig zieken.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is voorstander van een vroegere opstart van re-integratietrajecten voor zieke werknemers, al ligt de bevoegdheid daarvoor wel bij de minister van Werk. Dat zegt haar kabinet in een reactie op een studie van HR-bedrijf Acerta, waaruit blijkt dat de nieuwe regeling rond re-integratie niet goed werkt.

Momenteel kunnen werkgevers het formele traject pas opstarten als de werknemer vier maanden ziek is, maar dat is volgens Acerta te laat.

Het middellange ziekteverzuim - tussen een maand en een jaar afwezigheid - is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen in België, blijkt uit het onderzoek van Acerta. Nochtans is er sinds eind 2016 een nieuwe regeling voor re-integratie, om zieke werknemers sneller terug aan de slag te krijgen.

Hiaat in de wet

Volgens het HR-bedrijf zit er een hiaat in de wet: de werkgever mag het formele re-integratietraject nu pas opstarten als de werknemer al vier maanden ziek is. Acerta vindt dat het vroeger zou moeten kunnen, en dat de werkgever eigenlijk vanaf dag één al in contact moet staan met de werknemer. Dat kan bijvoorbeeld met een ‘verzuimcoach’ naar Nederlands voorbeeld.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat de re-integratietrajecten inderdaad vroeger zouden moeten starten. Maar dat behoort tot de bevoegdheden van de minister van Werk, laat haar kabinet weten. Maar los daarvan kan een werkgever nu wel al stappen ondernemen om in contact te blijven en de re-integratie te bevorderen, klinkt het. Het kabinet-De Block benadrukt ook dat er al maatregelen zijn genomen, zoals de vernieuwde vragenlijst die de ziekenfondsen na acht weken ziekte opsturen.

Tot slot stipt het kabinet-De Block nog aan dat de hervormingen wel een effect hebben gehad. Zo is er sinds 2014 een duidelijke stijging van het aantal toelatingen om gedeeltelijk terug aan de slag te gaan, en zit het aantal herscholingstrajecten onder begeleiding van een arts in de lift, klinkt het. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Uitbuiten van werknemers zorgt voor nog meer uitvallen van deze groep..zolang het systeem van cowboy Reagan en Tacher blijft behouden,zullen ziektekosten steeds hoger oplopen,zolang enkel het dogma economisch rendementsdenken blijft primeren,zal de werkende middenklasse,werklozen,zieken de kas van rijksten blijven spekken.

 • Hilde Peeters

  Ik ben bijna nooit ziek dus als ik thuis blijf is het echt we krijgen al controle nog een andere uitgebluste dokter erbij. vb Griep reactie u hebt geen koorts dan kan u werken. ik had koortsremmers genomen had toen nog klein kindje . als mama moet je verder met of zonder griep maar moest wel gaan werken ziek.

 • Ian Vandenbossche

  Als je ziek bent, ben je ziek en krijg je terecht een uitkering. Maar hoeveel mensen met ziekte uitkering hebben een zwart jobke? Daar zou intensievere controle op moeten zijn, want kennen we niet allemaal zo iemand die profiteert van onze zuurverdiende bijdragen(afgehouden van ons arbeidsloon!)

 • Jennifer Peeters

  Als je ziek bent, dan ben je ziek. Maar de profiteurs moeten veel meer gecontroleerd worden. Ik ken leraren, 6 weken ziek want ze zijn moe en dan 14 dagen Paasvakantie. En in de Paasvakantie zijn ze plots genezen want dan gaan ze op vakantie!!!

 • Ian Vandenbossche

  Re-integratie pas na 4 maanden is veel te laat. Zo zullen veel zieken na hun genezing in hun nieuwe leven blijven hangen. De motivatie om terug in een druk werkproces te stappen valt weg, mede door de maandelijkse ziekte uitkering. Met wat tegenslag 1 keer in de maand op controle. Na 1 jaar valt dat terug op 1 keer per jaar. Medisch Adviseurs van ziekenfondsen zouden minder aan hun ledenbestand en meer aan activeren moeten denken.