De Block voert neutraal, groenbruin sigarettenpakjes in om aantal rokers te laten dalen

Neutrale sigarettenpakjes in Frankrijk.
photo_news Neutrale sigarettenpakjes in Frankrijk.
Tabaksproducten zullen vanaf 1 januari 2020 allemaal in hetzelfde neutrale pakje verpakt worden. Dat staat in een Koninklijk Besluit dat vandaag verschijnt. Met die maatregel hoopt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat het aantal rokers verder daalt in ons land.

De verpakking zal een "onaantrekkelijke", groenbruine kleur krijgen. Enkel het merk, het type en de hoeveelheid van het product mogen daarop vermeld staan, in een standaard lettertype. Logo's, kleuren en promotieteksten worden verboden. De gezondheidswaarschuwing moet ook duidelijk vermeld zijn. De verpakking zal niet alleen verplicht zijn voor sigaretten, rol- en waterpijptabak, maar ook voor producten als vloeipapier, sigarettenhulzen en filters.

Volgens De Block is het een belangrijke maatregel in de strijd tegen tabak. "Dat blijkt ook duidelijk uit de buitenlandse voorbeelden: in landen die de neutrale sigarettenpakjes hebben ingevoerd, is het aantal rokers opvallend gedaald", aldus de minister. Minder mensen zouden beginnen roken en meer rokers zouden willen stoppen.

België is het vijfde land in Europa dat de neutrale verpakking invoert, na onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Australië bestaat ze al sinds 2012. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 januari 2020, maar kleinhandelaars krijgen nog tot het einde van dat jaar de tijd om hun eventuele stock met oude verpakkingen te verkopen.

Minder ‘fancy’

De invoering van het neutraal sigarettenpakje zal vooral een impact hebben op jongeren. “Zij vinden zo’n verpakking met ‘lelijkere’ kleur en zonder promotionele elementen minder ‘fancy’ en ze gaan er zich minder snel mee associëren”, zegt Suzanne Gabriëls, expert tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker. 

Een studie van de Stichting tegen Kanker samen met de Universiteit Antwerpen toonde al het effect aan van het neutraal sigarettenpakje bij jongeren die nog niet roken. Bij oudere, verstokte rokers is het effect minder duidelijk. In Frankrijk, waar de neutrale verpakking al geldt, daalde het aantal rokers met 1 miljoen, maar daar was de verpakking maar één element in een pakket aan maatregelen om het aantal rokers te doen dalen, aldus Gabriëls.

Zij pleit dan ook voor een ambitieus antitabaksplan, met daarin rookstopcampagnes en een betere financiële tussenkomst van de overheid voor mensen die willen stoppen met roken.

Ook de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving verwelkomt de maatregel. De organisatie spreekt over “een belangrijke stap vooruit om een eerste rookvrije generatie te realiseren”. De maatregel is “cruciaal om kinderen rookvrij te laten opgroeien en hen te beschermen tegen tabaksverslaving”, luidt het vrijdag in een communiqué.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan vergauwen

  Gaat geen bal uithalen !! Wij verkopen sigaretten en die foto’s hebben ook niks veranderd !! zelfde met : Hoe groter de pakjes worden hoe meer men rookt !! Maar verkleinen lost ook niks op johnson heeft dit gedaan !! Onze klanten nemen er nu gewoon twee

 • Walter De Weirdt

  De opschriften én de afbeeldingen hebben ook niets geholpen,waarom denkt De Blocks dat dit nu iets zal uithalen?En verkoop van tabak en alcohol is toch goed voor de staatskas of moet de burger die inkomsten ook maar compenseren...

 • oswald billiet

  Heeft zij echt niets beter te doen dan zich met verpakkingen bezig te houden en de mensen als kleuters te behandelen. Dat is het als Europa de belangrijkste zaken zelf gaat doen en de restjes laat. Het gaat hier om de inhoud Mevr. De Block en bemoei u daar niet mee. Neen, ik ben zelf geen roker.

 • Robert DE REU

  Aan de reacties te zien is het hier weer een strijd tussen rokers en antierokers, mensen laat elkaar onderling gerust wil je roken rook, wil je niet roken wel laat het dan, stop toch eens met die eeuwige heksenjacht.

 • BERT VAN ELST

  gun iedereen toch zijn pleziertje, in belgie word al zoveel afgenomen, binnenkort mag je helemaal niks meer. regeltjes regeltjes en nog eens regeltjes... laat de mensen toch gewoon doen