De Block voegt daad bij het woord: “Elke dag zoveel mogelijk aanvragen verwerken”

Asielzoekers schuiven aan bij het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel.
BELGA Asielzoekers schuiven aan bij het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel.
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zal voortaan op maximum capaciteit draaien. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is het aantal 50 asielaanvragen per dag, dat eind november werd ingesteld door voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA), nog niet geschrapt. “We zullen elke dag zoveel mogelijk aanvragen verwerken”, klinkt het. Het kabinet van kersvers minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat “de quota nog niet herbekeken zijn”. Zo blijft het onduidelijk hoeveel asielaanvragen nu worden toegelaten aan het aanmeldcentrum aan Klein Kasteeltje.

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) had het gisteren al aangekondigd, en voegt nu daad bij woord. Het quotum van 50 asielaanvragen voor de Dienst Vreemdelingenzaken is nog niet officieel geschrapt, maar de dienst zal wel weer op volle capaciteit draaien.  “Het is niet zo dat het quotum wordt stopgezet, we gaan per dag zo veel mogelijk doen naargelang onze capaciteiten", zegt Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken. “Vandaag hebben we 116 aanvragen verwerkt, morgen misschien minder of meer. Maar we gaan er waarschijnlijk wel elke dag over de 50 zitten.” 

De Vulder wil echter ook benadrukken dat maandag sowieso een drukke dag is en “dus is de kans bestaande dat morgen en overmorgen minder aanvragen zullen verwerkt worden”. Kwetsbaren, vrouwen en kinderen zullen ook nog altijd voorrang krijgen. 

Francken beperkte enkele weken geleden het aantal asielaanvragen in eerste instantie tot maximaal 60 per dag en daarna zelfs tot 50 per dag. Het gevolg was grote chaos en bijhorende spanning aan het asielloket. 

“Theo Francken moest mijn beleid uit de vorige regering voortzetten, maar dat menselijke aspect is hij gaandeweg blijkbaar uit het oog verloren”, zei De Block gisteren over het beleid van haar voorganger. Daarnaast wil De Block ook opnieuw meer inzetten op vrijwillige terugkeer.
124 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MARIE-CLAIRE De Bourderé

  Voor zo een klein landje als BELGIE is da wel meer dan genoeg zeker zo een 50 asielaanvragen per dag ! Voor mij zelfs veel te veel Maggie mag ermee stoppen

 • stany vandeweyer

  Die is zo onbekwaam als ze breed is, dus heel onbekwaam, wat een schande naar de eigen bevolking toe.

 • Saskia De ceuster

  Net zoals zij het menselijke aspect uit het oog verloor op het departement gezondheid en welzijn

 • Guy Van Becelaere

  Annie Dupont durf je als vrouw s'nachts alleen als vrouw door Brussel wandelen terug veilig ? je moet wel heel erg naief zijn om zo iets te schrijven !

 • Fred Valk

  De inkt in Marrakech is nog niet droog of de grenzen gaan al open. Men is bijna niet in staat om afgewezen asielzoekers terug te sturen en bijgevolg wie daar binnengaat blijft. Hoeveel duizenden per jaar?