De Block trekt 5 miljoen euro uit voor bezoek aan diëtist voor kinderen met overgewicht

De nieuwe maatregel van De Block zal jaarlijks 75.000 kinderen van 6 tot 17 jaar bereiken.
ANP XTRA De nieuwe maatregel van De Block zal jaarlijks 75.000 kinderen van 6 tot 17 jaar bereiken.
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) trekt 5 miljoen euro per jaar uit voor de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist voor kinderen met overgewicht, zo kondigt ze vandaag aan, na de goedkeuring van de maatregel door het verzekeringscomité van het RIZIV. Die kinderen zullen twee jaar lang een traject van tien raadplegingen kunnen volgen.

Met deze maatregel wil De Block de drempel om professionele hulp te zoeken voor kinderen met overgewicht en hun ouders zo veel mogelijk verlagen. Naar schatting zullen per jaar 75.000 kinderen van 6 tot 17 jaar hiervan kunnen genieten, aldus de minister.

Uit cijfers blijkt dat het aantal kinderen met overgewicht en obesitas tussen 2006 en 2014 van 11 naar 15 procent steeg bij de jongens en van 8 naar 11 procent bij de meisjes. "Overgewicht op jonge leeftijd is vaak de voorbode van chronische zwaarlijvigheidsproblemen op latere leeftijd, met als gevolg meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes", zegt De Block.

"Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ingrijpen in de voeding van kinderen tot aanzienlijk gewichtsverlies leidt en dus tot een vermindering van het risico. Gewichtsproblemen aanpakken bij kinderen is dan ook cruciaal”, klinkt het. 

Op termijn streeft De Block naar een volledige terugbetaling voor kinderen en jongeren met overgewicht. De terugbetaling van de raadplegingen bij de diëtist is een eerste stap.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Meuleman

  Belgie zit met een gigantische staatsschuld en toch vinden ministers altijd maar geld, soms voor de onnozelste zaken zoals in dit geval.

 • Caroline Bex

  Ouders die hun kinderen vetmesten doen eigenlijk aan kindermishandeling. Elke burger weet hoe je op een gezond gewicht blijft: beweging en gezond eten ... Daar heb je enkel gezond verstand voor nodig, geen diëtist. Wilskracht kan ook helpen

 • Gaston Batsleer

  In (verre) Oosters landen is er op school discipline om te bewegen elke morgen. Hier zie ik de ouders met de auto rijden tot bijna in het klaslokaal om zeker te zijn dat kinderen goed op school zijn gekomen. Mensen toch.verkiezingspropaganda meer is dat niet

 • birgit vanderest

  lap, weer 5 miljoen weggesmeten geld (dat we niet hebben BTW) Maggie, ik denk dat dat geld beter aan sportgerief in scholen kan worden gegeven.

 • cecil atherton

  School gewoon een uur vroeger laten beginnen en dat uur sporten. Goed begin van de dag, goed voor de leerlingen, goed voor de leraren, goed voor wie op die scholen de administratie doet, etc. Gewoon goed over de hele lijn en goed voor de maatschappij in het algemeen. Waarschijnlijk te simpel voor belziek, de Japanners doen het anders al vele decennia zo zowel op scholen als op de werkvloer.