De Block sussend over coronavirus: “We zullen nog niet meteen half stadje plat moeten smijten om veldhospitaal op te richten”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Photo News Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
De Belgische gezondheidsautoriteiten zijn waakzaam en volgen de verspreiding van het coronavirus vanuit China op de voet. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vanmiddag nogmaals beklemtoond in de Commissie Volksgezondheid in de Kamer. Reden tot paniek is er volgens De Block niet. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kreeg vanmiddag vragen over het coronavirus uit zowat alle fracties in het parlement. Hoe gaan de gezondheidsdiensten om met mogelijk besmette patiënten? Zijn er extra maatregelen nodig, bijvoorbeeld op de luchthavens? En zijn er genoeg ziekenhuisbedden beschikbaar als er een epidemie zou uitbreken?

Waakzaam

"De gezondheidsautoriteiten zijn zeer waakzaam, en volgen de situatie in China op de voet", verzekerde De Block. "Er gebeurt een constante risico-inschatting van de situatie in ons land, de huisartsen hebben richtlijnen ontvangen en er zijn contacten met de andere Europese lidstaten."

Reden tot paniek is er niet, benadrukte De Block. In België is er tot nog toe geen enkele coronapatiënt opgedoken, en wie mogelijk besmet is wordt getest en geïsoleerd in het referentieziekenhuis - het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel - stelde ze gerust. 

Ook over het aantal ziekenhuisbedden moeten mensen zich niet ongerust maken, zei De Block. "We zullen nog niet meteen een half stadje plat moeten smijten om een veldhospitaal op te richten." 

Sterker

De kans bestaat dat het virus in de loop van de komende weken en maanden verzwakt, maar het kan ook sterker worden, erkende De Block. 

Bovendien zal het vaccin waar de KU Leuven aan werkt, niet voor meteen zijn. "De kans op een epidemie is natuurlijk altijd reëel, en er is geen antiviraal middel dus moeten we symptomatisch behandelen. Maar wij hebben een goede kwaliteit van gezondheidszorg en zouden dit aan moeten kunnen.”
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Lois

  Zij die geheime contracten afsloot met de pharma zal het uier eens komen vertellen. Zij die gezorgd heeft dat er 500 medicijnen niet verkrijgbaar zijn.

 • roger thierens

  In de voorwaardelijke wijs is het makkelijk spreken!

 • jean pierre brunson

  die gaat er nogal licht over !!!

 • Peggie Van Audenhove

  Dat ze maar goed oplet met wat ze zegt want het kan heel snel gaan. Misschien moet ze haar woorden terug inslikken..ik hoop van niet natuurlijk, maar iemand in haar positie zou toch beter eens nadenken vooraleer ze een virus van dergelijke proporties (dat inmiddels ook al in Frankrijk en Duitsland is opgedoken!) gaat minimaliseren.

 • Lucas Vissers

  Oei ! Ze zal weer eens iets zeggen ! Ze is waakzaam ..... op hare portemonnee bedoeld ze !