De Block: "Principeakkoord over sancties langdurig zieken"

BELGA
Er is binnen de regering een principeakkoord over de re-integratie van langdurig zieken op de werkvloer, en daarbijhorende sancties. Dat zegt een woordvoerder van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. N-VA reageert tevreden op het principeakkoord.

"Er is een principeakkoord. Nog niet alle details zijn rond. De ministerraad spreekt er zich volgende week over uit", klinkt het bij De Block. De minister reageert zo op het bericht in De Tijd en De Standaard dat er een akkoord zou zijn binnen de federale regering over sancties voor bedrijven die onvoldoende inspanningen doen om langdurig zieken aan de slag te krijgen en voor zieken die onvoldoende initiatief daartoe nemen. 

Bedrijven die in gebreke blijven, riskeren een sanctie van 800 euro. Er is wel sprake van een overgangsperiode van een jaar. 

Ook werknemers riskeren sanctie

Werknemers die onvoldoende inspanningen leveren om terug aan de slag te gaan, riskeren dat ze een maand lang 5 tot 10 procent van hun uitkering verliezen. 

N-VA is alvast tevreden. "Via deze maatregel zullen we de forse toename van het aantal langdurig zieken effectiever kunnen aanpakken", aldus N-VA-kamerlid Jan Spooren.

De aanpak van de regering, aldus N-VA, om arbeidsongeschikte werknemers een re-integratietraject aan te bieden, werkt pas als alle partijen voluit meewerken. "Vandaar dat de N-VA altijd gepleit heeft voor een responsabilisering als sluitstuk van een arbeids-re-integratiebeleid dat een brede waaier van maatregelen omvat", zegt Spooren. "De deelname aan een dergelijk 're-integratietraject' was tot nu toe nog vrijblijvend, en dankzij het akkoord binnen de federale regering komt hier nu verandering in".
182 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny verbeeck

  Ongenoegen en afschuw voor deze regering , is dit terecht ?

 • james vroman

  deze dames en heren zijn klaar om :als de kiezer het wil u verder uit te benen tot op het bot ..enig voordeel het slachten zal verdoofd gebeuren ...

 • Line Breemersch

  Als ze echt willen besparen....... hadden ze al lang iets gedaan aan al die dik betaalde vastbenoemde ambtenaren die de hele dag niets doen behalve in de weg lopen!

 • Patrick Kelchtermans

  Zoals altijd zijn er rotte appels, mensen die het systeem uitmelken. Zoals steeds maakt de regering dezelfde fout door te veralgemenen en iedereen af te straffen voor het geprofiteer van een bepaalde groep. Je zal vandaag de dag maar een modaal werknemertje zijn van 45 of ouder, met een zwakke gezondheid of net ontslagen. Dan is de maatschappij niet mals hoor. Arm? Eigen schuld. Ziek? Eigen schuld. Alleen wie rendeert, telt mee, de rest kan de pot op.

 • emiel hayen

  Verder blijven stemmen lijk vorige verkiezing en het wordt nog véél leuker!