De Block: “Nog onvoldoende gegevens na eerste mogelijke vape-dode om definitieve conclusies te trekken”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft haar diensten gevraagd om meer informatie te verzamelen over de precieze omstandigheden van het overlijden van de 18-jarige jongen, die volgens het Nieuwsblad mogelijk de eerste vape-dode is in België. "We hebben op dit moment nog onvoldoende gegevens om definitieve conclusies te trekken", stelt de minister vandaag in een persmededeling.

Het Nieuwsblad schreef vandaag dat de jongen volgens artsen mogelijk stierf door het gebruik van een e-sigaret gevuld met CBD-vloeistof, de niet-psychoactieve stof in cannabis. De papa van slachtoffer Raphaël wil anderen waarschuwen. “Als Raphaël hierdoor gestorven is, hoop ik dat dit andere jongeren kan redden die dit roken”, zei hij vandaag aan VTM Nieuws. 

Indien nodig maatregelen

De Block betuigt haar medeleven aan de familie en vrienden van de jongeman, en stelt dat de FOD Volksgezondheid indien nodig de gepaste maatregelen zal nemen.

Ze benadrukt dat de Belgische regelgeving rond elektronische sigaretten erg streng is. "Zo mag bij ons maximum 2 milligram nicotine per milliliter vloeistof in de e-sigaret zitten. Het huidige beleid van onze overheid rond de e-sigaret wordt binnenkort ook geüpdatet op basis van nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad", klinkt het.

Lees ook: Eerste dode door e-sigaret in ons land?
Lees ook: “Stop met vapen, we kennen totaal de risico’s nog niet”

Eerste resultaten

De Block zegt dat de Belgische regelgeving ook veel strenger is dan die in de Verenigde Staten, waar de laatste tijd sprake was van gezondheidsproblemen en zelfs sterfgevallen door het gebruik van elektronische sigaretten. “Zodra ik op de hoogte was gesteld, heb ik mijn diensten gevraagd de situatie nader te onderzoeken en nauwlettend te blijven volgen”, zegt de minister. 

Uit de eerste resultaten blijkt dat in veel gevallen aanzienlijke hoeveelheden illegale stoffen werden toegevoegd. 

Bekijk ook: Vader eerste vape-dode: “Hoop dat dit anderen kan redden”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Dat mens doet niks anders dan de bevolking voor de gek houden , en rond de pot draaien. Bij de gezondheidszorg doet ze net het zelfde . Geen enkele beslissing nemen , alles uitstellen, en als het te laat is, beroept ze zich op wetten van Europa. Dan kan ze haar neus nat maken en haar handen wassen in onschuld . Over totale onbekwaamheid gesproken . Zolang ze de farma industrie maar in haar zak heeft, dan vaart ze er wel bij en haar verliezers partij .

 • Daniel Tant

  Daniel tant dan moet Maggie de kranten lezen hoeveel er al het begeven hebben in de USA het is zeker niet om een huis over te schrijven en willen toegeven, dan zeg ik doe het zelf dan de gevolgen wil ik nog eens zien.

 • Jan Knol

  Beste Maggy, je moet je niet verstoppen achter Europa om strenge wetgeving op te leggen. Iedere lidstaat mag strengere wetten opstellen dan de Europese richtlijnen voorschrijven. Dus directe actie is mogelijk.

 • Ludo Segers

  Bij opname van voeding geldt het voorzorgsprincipe. Bij het inhaleren van schadelijke rook, kan de tabaksindustrie blijkbaar ontsnappen aan datzelfde basisprincipe. Iedereen gelijk voor de wet? Nogmaals word je als burger daarbij dubbel en dik bedrogen door politici in samenwerking met een of andere machtige lobby en veel smeergeld. De Block en OVLD op kop!

 • Herwig Vercauteren

  Ieder weldenkend mens kan zich inbeelden dat vapen niet gezond kan zijn. Maar onze "minister van volksgezondheid" met haar diploma van arts heeft dit indertijd toch toegelaten ! Geen verdere commentaar!