De Block: "Informatieplicht mag niet misbruikt worden om euthanasie te vertragen”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Katholieke ziekenhuizen mogen patiënten die euthanasie willen niet eerst verplichten om een palliatief traject door te lopen. In de Kamer zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat dit indruist tegen de wet op de patiëntenrechten. Voor CD&V-voorzitter Joachim Coens is het belangrijk dat ziekenhuizen die vanuit hun filosofie meer accenten willen leggen op palliatieve zorg, dat ook kunnen. Wel moeten ze dat vooraf aan de patiënt duidelijk maken, zei hij aan Villa Politica. 

De Morgen schreef vanmorgen dat verschillende katholieke ziekenhuizen de uitvoering van euthanasie proberen af te remmen, door hun patiënten te verplichten eerst een palliatieve procedure te doorlopen. In de Kamer spraken socialisten en liberalen hun afkeur uit voor deze praktijk. "Dit druist in tegen de euthanasiewet en tegen de wet op de patiëntenrechten. Daarin staat de wil van de patiënt centraal", zei Karin Jiroflée (sp.a). "Sinds wanneer bepalen bisschoppen in plaats van burgers de wetten", zei Open Vld'er Karin Jiroflée. 

Aan de andere kant zei Vlaams Belang geen probleem te zien met de praktijk in de betrokken ziekenhuizen. "Hebben zorginstellingen nog het recht om naar de geest van hun eigen filosofie te handelen?" vroeg Dominiek Sneppe.

Minister De Block zei dat ziekenhuizen patiënten met een euthanasiewens moeten informeren over de mogelijkheid van palliatieve zorg. "Maar een dergelijke informatieplicht mag niet misbruikt worden om de euthanasieprocedure te vertragen", zei de minister. "Het is onaanvaardbaar dat men het toepassen van euthanasie in een ziekenhuis zou verbinden aan de verplichting om eerst een palliatief zorgtraject te doorlopen."

“Onmenselijke behandeling”

De Block verwees naar een getuigenis in De Morgen, over een man met een euthanasiewens die eerst de palliatieve filter moest doorlopen en overleed na een pijnlijke doodstrijd van elf dagen. "Als het klopt wat ik lees, dan is dat niet goed te praten. Als arts ben ik plaatsvervangend beschaamd over dergelijke onmenselijke behandeling", zei De Block. "De zorgverstrekker mag geen druk uitoefenen bij de patiënt om een keuze in deze of gene richting te maken. Het opleggen van de palliatieve filter zet patiënten wel degelijk onder druk om alsnog te kiezen voor palliatieve zorg", aldus de minister. 

De Block raadt mensen die van oordeel zijn dat hun patiëntenrechten in het kader van een euthanasievraag geschonden worden aan onmiddellijk klacht neer te leggen bij de Ombudsdienst rechten van de patiënten.

“Niet de indruk dat wet overtreden wordt”

CD&V-voorzitter Joachim Coens van zijn kant heeft echter “niet de indruk dat de wet overtreden wordt”, zei hij aan Villa Politica. Dat is “voor interpretatie vatbaar”, klonk het. Zolang de ziekenhuizen vooraf transparant zijn over de gehanteerde filosofie tegenover de patiënten, moet het voor de CD&V-voorzitter kunnen dat ziekenhuizen eerst een palliatief traject voorstellen wanneer iemand euthanasie aanvraagt. “Het is zo dat bepaalde instellingen meer accenten leggen op palliatieve zorg, wat ook logisch is. Ziekenhuizen kunnen die filosofie hanteren. Voor mij is het belangrijk dat wat binnen het ziekenhuis gebeurt, transparant is, binnen het wettelijk kader uiteraard.”

In principe mogen ziekenhuizen zo’n palliatief traject niet opleggen, zegt professor Luc Deliens van de multidisciplinaire onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en de UGent in De Morgen. “Dat is in strijd met de wet op patiëntenrechten.” Coens verwijst naar de “vrijheid van instelling”. “Ik denk dat men patiënten vooral niet moet bezighouden, dat men weet waar men aan toe is, en dat mensen terechtkunnen bij artsen die hun vraag behandelen zoals ze dat willen. Dat is belangrijk voor mij.”

CD&V-voorzitter Joachim Coens.
BELGA CD&V-voorzitter Joachim Coens.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Rouma

  Die haar uitleg is steeds boter nog vis. Wanneer gaat die eens een echt standpunt innemen? Zwak over de ganse de lijn. Beide ministeries draaien vierkant, beheer wat je aankan, en dat is véél minder.

 • danny janssens

  Maak gewoon een lijst van ziekenhuizen waar de patiënt zonder problemen euthanasie kan bekomen. Niemand is verplicht euthanasie te plegen, respect voor ieders overtuiging maar het zeker niet worden belet en patiënten moeten dan maar worden doorverwezen

 • Diane Bernaerts

  Waarom toch zijn de "rechtse" partijen zo tegen de vrije wilsbeschikking van het individu en moeien ze zich met privé-zaken waar niemand zich mee te moeien heeft?

 • Kelly Verlinden

  Weeral durft onze Maggie geen stelling te nemen, ze laat liever mensen lijden in plaats van effectief dit te bestraffen en wat moed te tonen.

 • Nicolas Van Hoecke

  Waarom bestaan ook katholieke ziekenhuizen, katholieke scholen,....Stop daar gewoon eens mee.