De Block: “GPS voor de burger moet kwaliteit van behandeling per ziekenhuis tonen”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
Open Vld wil dat de patiënt zich eenvoudig kan informeren over de kwaliteit van elke behandeling in elk ziekenhuis. “Een soort gps voor de burgers”, noemt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat. Het moet de patiënt helpen de juiste keuze te maken, maar ziekenhuizen ook aanzetten hun expertise te bundelen. Daarnaast pleit ze voor een meldpunt waar patiënten terechtkunnen met alle mogelijke klachten over zorg.

Beide voorstellen maken deel uit van twaalf concrete afspraken op het vlak van gezondheidszorg waarmee Open Vld naar de kiezer trekt. De maatregelen bouwen voor een stuk voort op het beleid dat De Block de afgelopen vijf jaar heeft gevoerd en waar ze graag nog een vervolgstuk aan wil breien. 

“Investeren in gezondheid en mensen betaalt zich dubbel en dik terug, maar zomaar de geldkraan opendraaien doe ik niet”, benadrukt De Block. De Vlaamse liberalen houden vast aan de groei van het budget voor gezondheidszorg met 1,5 procent bovenop de inflatie. “Daar kan ik mee leven”, dixit De Block. “Met een economische groei van 1,5 of 1,6 procent, kan je geen 3 procent groei geven”. Bovendien, voegt partijvoorzitster Gwendolyn Rutten eraan toe, “blijft het een groeibudget en zal dat ook nodig zijn”.

Voorstel

Daarnaast gelooft de uittredende minister dat er vandaag nog middelen verloren gaan door versnippering, inefficiëntie en dubbel werk. Eerder brak ze ook al een lans voor accountability, wat erop neerkomt dat zorgvuldig moet omgesprongen worden met publiek geld. “Elke euro moet naar de patiënt gaan, niet naar structuren. De patiënt moet op het podium staan, op plaats één”.

Opvallend is het voorstel om voor elk ziekenhuis de kwaliteit van behandelingen openbaar te maken, dus zowel wanneer ze het goed doen als wanneer de kwaliteit aan de lagere kant ligt. “Het zal de ziekenhuizen ertoe aanzetten hun expertisen te bundelen. Je moet een zekere expertise hebben om goede kwaliteit te bieden”, vindt De Block. Een en ander valt wellicht niet los te zien van de hervorming van het ziekenhuislandschap die de minister voor ogen heeft, waarbij niet elk ziekenhuis elke gespecialiseerde zorg verstrekt.

Strijd tegen kanker

De Block wil ook verder inzetten op de strijd tegen kanker, via verdere investeringen in immunotherapie en expertisecentra voor complexe kankers. Honderd procent kans op overleving na kanker zal er niet vandaag of morgen zijn, waarschuwt ze. “Maar het moet ons focuspunt zijn”.

Ook gaan de liberalen voor een uitbreiding van de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog. De terugbetaling geldt sinds kort voor 120.000 volwassenen, maar dat moeten er meer worden, bijvoorbeeld ook 65-plussers.

Voorstellen

Een liberale dada is de betere sociale bescherming voor zelfstandigen. Ook wil Open Vld dat werkgevers en werknemers afspraken kunnen maken om vanaf 55 jaar het werkritme te verlagen. Ook wil de partij een digitaal bezoek aan de arts mogelijk maken, een piste die al is geopend in de wet op de kwaliteitsvolle zorg.

De Block breekt voorts een lans voor een wettelijk kader voor iedereen die betrokken is bij draagmoederschap: het kind, de draagmoeder en de wensouders. “Nieuwe technologieën werpen nieuwe ethische vragen op. Zoiets zal niet op een paar maanden geregeld zijn, maar we moeten toch al stappen kunnen zetten”.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • San Pauwels

  Alles is duurder geworden onder haar bewind: stijging erelonen tandartsen/kinesisten, duurdere medicijnen... De Block is een pion van de farmaceutische industrie. Het kiezerspubliek van De Block: de rijken. Wie arm is, kiest beter niet voor deze partij, want dan betaalt men zich blauw (idem voor: N-VA, MR). Het probleem van CD&V: het zijn en blijven meelopers en hebben niet echt een mening.

 • Verstappen Martine

  Ik ben dat mens echt beginnen haten. Waar haalt ze het vandaan ? En dan al die bezuinigingen, echt niet cool meer Maggie. Hang uw ministerpostje gauw aan de haak en laat een bekwaamiemand aan de slag gaan.

 • Gerda Vetmuylle

  Ze zou beter haar GPS steken waar bij haar de zon niet schijnt, daar zou ze al werk genoeg mee hebben, en zonder hijskraan in haar geval zou het al niet lukken. Die luie trees zou misschien eens wat grammen kunnen kwijtspelen en werken voor haar 16000 euro per maand.

 • Peter Janssen

  De block pleit ervoor om de patiënt op de eerste plaats te zetten maar intussen berooft ze diezelfde patiënt van medicatie en zorg.Huichelen en liegen.Bah ik heb het gehád met dat zootje politieke leugenaars.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Verkiezingspropaganda. Meer niet. Er gaat inderdaad heel veel geld verloren. Al jaren. Maar als je hoog in een toren leeft weet je ook niet waar echt onnodig geld verspilt wordt . M.a.w je kunt proberen veel water te besparen maar als er lekken in je hoofdleidingen zitten verlies je nog zonder dat je water gebruikt. In volgend kinderprogramma zullen de kindjes je dat wel eens uitleggen.