De Block effent pad voor invoering elektronische ecocheques

PHOTO_NEWS
Minister van Sociale Zaken Maggie De Block wil de wet aanpassen zodat ecocheques binnenkort ook in elektronische vorm uitgegeven kunnen worden, zoals dat met de maaltijdcheques al kan. De minister heeft om het verplichte advies van de sociale partners gevraagd. Vakbonden en werkgevers waren op eigen initiatief al een advies aan het opstellen.

De Block (Open Vld) wil een juridische grondslag voorzien rond de voorwaarden en procedures die de erkende uitgevers moeten naleven met het oog op de uitgifte van elektronische ecocheques. Ze hoopt de elektronische ecocheque nog voor de zomer te kunnen invoeren, maar de papieren versie zal daarmee niet verdwijnen.

De Nationale Arbeidsraad, waarin de sociale partners vertegenwoordigd zijn, moet wel nog een advies uitbrengen. Omdat ze er al mee bezig waren, zou dat begin volgende maand al afgerond kunnen worden. Het belangrijkste obstakel lijkt nog de kostprijs te zijn. Ondernemersorganisatie Unizo is voorstander van de elektronische cheques, maar enkel als ze de handelaars niet méér kosten dan de elektronische maaltijdcheque hen momenteel kost.

De elektronische ecocheques zouden op korte termijn al een feit kunnen zijn. Het voorbeeld van de elektronische maaltijdcheque kan immers gevolgd worden. Twee op de drie maaltijdcheques zijn ondertussen al elektronisch en vanaf 1 oktober is het helemaal gedaan met de papieren maaltijdcheque.