De Block dient De Wever van antwoord: “Gaan lopen is gemakkelijk, verschrikkelijk wat hij allemaal uit zijn duim zuigt”

De Wever hard voor De Block: “We gaan naar 200 asielaanvragen per dag, dit is pure mensensmokkel”

“Dit is laag bij de grond van Bart De Wever”, reageert minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) op de uithaal van de N-VA-voorzitter. Die zei gisteren in VTM Nieuws dat we afstevenen op 200 asielaanvragen per dag, nu De Block en de Raad van State het quotum van 50 aanvragen per dag geschrapt hebben. “Het is makkelijk om te gaan lopen, maar je werk doen met respect voor de wet is moeilijker”, zegt ze aan VTM Nieuws.

De Wever zei in VTM Nieuws dat we richting 200 aanvragen per dag gaan, voornamelijk van mensen uit de Gazastrook. “Zo’n quotum werkt na verloop van tijd afschrikwekkend voor mensen die naar hier willen komen”, verklaarde De Wever. “Ze gaan zeggen: Belgium’s no good. Je geraakt er niet binnen. En dan komen ze ook niet. Maar dat hebben ze nu dus losgelaten. Ik kan u zeggen: vorige donderdag waren er al 170 die zijn binnengelaten, vrijdag 191. Moet een record zijn. We gaan naar 200 per dag.” Volgens De Wever worden Palestijnen op het vliegtuig naar Zuid-Amerika gezet en vliegen ze van daaruit naar België.

De Wever zei nog dat de inperking van het aantal asielaanvragen per dag wel nog volgehouden kan worden, ook al heeft de Raad van State het quotum geschorst. 

Bevoegd minister De Block is niet opgezet met de kritiek. “Dit is laag bij de grond van De Wever, ik vind het verschrikkelijk wat hij uit zijn duim zuigt”, zegt ze. Over het quotum zegt de minister dat het onwettig was. “De Raad van State was duidelijk. Je mag geen quotum opleggen. We leven in een rechtstaat, een minister moet de wet respecteren en dat geldt evengoed voor een burgemeester en partijvoorzitter”, sneert ze. “Ik was in 2012 de architecte van de strengere en snelle asielprocedure die nu geldt. Ik zal die dan ook zeker goed bewaken. Maar tot de beslissing over de asielaanvraag is genomen, hebben mensen recht op een degelijke opvang.” 

Kerstavond niet op straat doorbrengen

“Ik wil niet dat mensen kerstavond op straat moeten doorbrengen, en al zeker geen gezinnen met kinderen”, zegt De Block nog. “Maar het is niet omdat we ze een warm bed geven, dat we ze ook papieren geven. Alle aanvragen zullen grondig onderzocht worden en wie geen recht heeft op asiel, zal het land ook terug moeten verlaten, desnoods gedwongen.”

“Meneer De Wever zet mij neer als een karikatuur, alsof mensen niet weten wat voor een beleid ik heb gevoerd”, gaat de minister verder. “Maar het is gemakkelijk om van de zaken en van je verantwoordelijkheid te gaan lopen, maar je werk doen met respect voor de wet is veel moeilijker.”

De Block herhaalt ook dat ze een advies heeft gevraagd aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen over het vluchtelingenstatuut van Palestijnen uit Gaza. Op basis van dat advies zal ze een beslissing nemen. Eerder raakte al bekend dat De Block met het idee speelt om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit die regio te herbekijken en hen mogelijk terug te sturen. Volgens De Wever is dat echter onmogelijk. “Israël neemt hen niet terug”, stelt hij. 

Maggie De Block is niet opgezet met de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Marc Baert/VTM Nieuws Maggie De Block is niet opgezet met de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever.291 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  NVA is 365 dagen per jaar in verkiezingsmodus. Hoe kan men met zo'n partij samenwerken? Schandalig dat zij uit strategisch belang doelbewust de regering hebben laten vallen. Onbegrijpelijk dat er velen dit niet zien. Dit spreekt van een ongelooflijk gebrek aan verantwoordelijkszin als bestuurders van een natie.

 • Rudolf Leplae

  Hoe onnozel kunnen de fans van De Wever zijn om verder niet te zien dat hij zich alleen bezig houdt met zijn eigen belang en dit van de partij en zeker niet met het algemeen belang; Triestig narcistisch individu !

 • Francois saas

  De Block ik toch goed bezig , werk aan de winkel ...dus jobs , en deze zijn te betalen door de belasting betaler ,meestal weten we niet naar waar onze centen gaan en nu dus wel .

 • Elle Devee

  OVLD wordt hoe langer hoe meer een karikatuur van wat de liberalen vroeger voor stonden.

 • Baldr VanHoek

  BDW is weer snel effe zichzelf aan het voorbij praten. Mensen hun papieren sneller controleren is het enige wat er hier gebeurd ipv te insinueren dat iedereen wordt binnengelaten. Het is dezelfde wet die toegepast wordt zonder NVA in regering; Meer is er niet aan de hand maar BDW geeft weer totaal andere klank.