De Block: “'Crush the curve', vermijden dat een tweede gigantische golf ons land treft”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van maandag 27 juli.
VTM Nieuws Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van maandag 27 juli.
Voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is het alle hens aan dek. De nieuwe maatregelen zijn nodig om te vermijden dat “een tweede gigantische golf ons land treft. Crush the curve.”  Dat zei ze na afloop van de Nationale Veiligheidsraad aan VTM Nieuws.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De minister benadrukt dat bij het inperken van de sociale bubbel het “om vijf dezelfde mensen gaat gedurende (minstens) vier weken”. “We hebben dit gedaan omdat er veel besmettingen zijn in de sociale en familiale sfeer, bijvoorbeeld bij familiefeesten.”

Op de vraag waarom nu pas is overgaan tot het verkleinen van de contactbubbel en niet vorige week donderdag - ondanks advies van de experten - antwoordde de Open Vld-politica “dat het een andere situatie betrof. We hadden een lager daggemiddelde van het aantal besmettingen en het aantal hospitalisaties steeg toen nog niet. Dat is nu wel het geval. Antwerpen kleurde toen nog niet donkerrood.”

Een eerdere verstrenging was volgens De Block niet “aan de orde omdat er ook vertegenwoordigers waren van provincies met nauwelijks besmette patiënten. De adviezen van de experten waren toen ook niet zo fors als nu omwille van het feit dat het een andere epidemiologische situatie is.”

Iets wat VTM Nieuws-politiek journalist Dirk Van den Bogaert wegwuift en wijst op de adviezen van de experten. “Ik verdedig altijd het compromis dat gevonden is, hetgeen loyaal is aan de collega’s die de beslissingen nemen en die de politieke verantwoordelijkheid dragen”, repliceerde de minister.

“Mensen moeten nu begrijpen dat het noodzakelijk is om heel strenge maatregelen te nemen omwille van de volksgezondheid die terug in gevaar is, omwille van het stijgende aantal besmettingen en hospitalisaties. Dat is nu de realiteit. We kijken niet naar achter, maar naar voor. De exponentiële stijging van de besmettingen moet vertraagd worden. 'Crush the curve’ is het nu en zo verhinderen dat een tweede gigantische golf ons land treft.”

OVERZICHT. Veel kleinere sociale bubbel, aantal aanwezigen op evenementen fors teruggeschroefd: dit heeft Nationale Veiligheidsraad beslist

Experts reageren tevreden: “Sociale lockdown, geen economische”

Terugkerende reizigers

Gevraagd of er nu meer aandacht zal zijn voor de vakantiegangers die terugkeren naar ons land (en mogelijk zo het coronavirus verder verspreiden) antwoordt De Block dat het ministerie van Buitenlandse Zaken “de situatie elke dag opvolgt”. “Ons Passenger Locator Form is nu in vier talen beschikbaar op travel.info-coronavirus.be. Iedereen wie langer dan 48 uur in het buitenland is geweest, moet dit formulier invullen en zeggen waar hij of zij is geweest.”

Concreet zullen volgens de minister Belgische Turken die terugkeren van vakantie in Turkije “verplicht in quarantaine moeten gaan en verplicht een coronatest moeten ondergaan.” “Turkije behoort niet tot de Schengenlanden en is momenteel een rode zone.” Huisartsen in gemeenten met een grote Turkse populatie zullen meer tests kunnen uitvoeren, stelt ze. “We doen alles om de capaciteit op te voeren. Er zijn al veel besmettingen gerapporteerd van mensen uit de Turkse gemeenschap die na terugkomst positief bleken.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc van gompel

  op 1 week tijd in twee ziekenhuizen geweest ,turnhout op de dienst krijg je een stoel toegewezen met nr word op papier genoteerd na consultatie word deze ontsmet top , dan leuven gasthuisberg het ziekenhuis van jawel van ranst 2 keer op 14 dagen niks papier niks stoelen ontsmetten begrijpen wie begrijpen kan !!!

 • DAVID VAN LAER

  Geen mens die daar nu zit is te vertrouwen een regering die ongeloofwaardig is omringd door mensen die het niet slecht voor hebben maar de wereld totaal anders bekijken dan de man of vrouw in de straat. Dus een win win situatie is dit zeker niet eerder een groot conflict tussen volksgezondheid en economische belangen waarbij het sociale aspect totaal genegeerd wordt en wij aanzien worden als minderwaardig. Communisme niet meer of minder, nog even en we zitten terug in de tijd van Daens.

 • Wim Vanderheijden

  Alsof iedereen dat formulier gaat invullen. En gelukkig hebben veel mensen al hun eigen conclusies getrokken over wat we moeten doen om dit onder controle te houden. We slepen allemaal een molensteen rond onze nek mee, die vooruitgang belemmert: duidelijk het politieke niveau. Totaal ridicule uitleg.

 • Lucie Vervaeke

  Respect voor mevr De Block. Top minister.

 • Loesje Vranken

  Als iedereen maar ook iedereen doet wat hij moet doen vanaf directe ingang kan het verminderen.En doen ook!!Besef dat een 2de en volgende golven steeds besmettelijker worden maar ook nog dodelijker. Masker tegoei opzetten, afstand, alleen winkelen als het nodig is, zie zo weinig mogelijk mensen.Neem het echt ernstig of uw leven is gedaan en spijtig , wij hebben maar 1