De Block bezocht asielcentrum waar Daniël werd vermoord: “Omstandigheden zijn redelijk”

Maggie De Block
BELGA Maggie De Block
Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zijn de omstandigheden in het asielcentrum waar de 9-jarige Daniël vermoord werd teruggevonden, “niet ideaal, maar wel redelijk” naar internationale maatstaven. Dat meldt VRT Nieuws.

De Block bezocht deze week het asielcentrum in Broechem. “Als we kijken naar de omstandigheden waarin vluchtelingen over de hele wereld worden opgevangen, dan denk ik dat dit redelijk is”, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block deze ochtend in de marge van het Open VLD-congres.

“Het gaat om een centrum met 330 personen. De gezinnen zitten in een aparte vleugel. Er zijn 35 nationaliteiten aanwezig, die andere talen spreken. Dat is niet ideaal”, zegt De Block. “We zeggen altijd dat we bed, bad en brood geven, maar de kinderen gaan daar ook naar school. We moeten ook kijken naar de draagkracht van de gemeente”, klinkt het.

Vijf mannen

De negenjarige Daniel, een jongen van Palestijns-Libanese afkomst, werd woensdag dood aangetroffen in een gracht op het terrein van het asielcentrum in Broechem waar hij met zijn moeder verbleef. Hij was maandagavond voor het laatst gezien toen hij in het centrum met zijn fietsje rondreed. 

Woensdag werden vijf verdachten opgepakt: mannen van 19, 20, 21, 24 en 34 jaar. Zij verschijnen dinsdag voor de raadkamer, die moet beslissen of ze verder aangehouden blijven. 

Congres rond migratie en veiligheid

Open VLD houdt vandaag een congres over haar plannen rond migratie en veiligheid. De liberalen willen net als N-VA dat asielzoekers enkel de Europese Unie binnenmogen als ze recht hebben op asiel. “Nu heeft twee derde geen recht op asiel, terwijl ze hier toch zijn”, zegt De Block tegen VRT Nieuws. Het moet voor asielzoekers ook moeilijker worden om een werkloosheidsuitkering te krijgen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Hom

  Wat moeten we nog meer doen? Ze krijgen onderdak, eten en drinken, kleding, scholing en moeten niet werken..... het is toch normaal dat er benarde situaties ontstaan met zoveel verschillende culturen bijeen onder één dak ...

 • Don Tessers

  Wanneer stapt dat mens eens op? ongeschikt om beslissingen te nemen, gaat tegen de wensen van burgers in.

 • jean-pierre dermaut

  Volgens de normen van de open VLD is alles redelijk , als het in hun kraam past .

 • Wilfried Vanden Berg

  Zouden ze De Block er zelf niet een paar maanden in steken . Dan komt ze misschien( ik zeg misschien) tot aan haar verstand. Want zelfs op reportage van VRT kon ze niet laten om met modder te gooien naar Francken . Een echt zielig mens . Hopelijk krijgt ze de rekening op 26 mei. En hopelijk zal het haar pijn doen.

 • Patrick Voet

  De Conventie van Geneve stamt uit 1929, toen er ruwweg 2 miljard mensen op de wereld rondliepen. Vandaag zijn het er 7.698.000.000. Er is een nieuwe versie voor de 21st eeuw nodig die rekening houdt met culturele diversiteit, en zich vooral richt op het helpen van mensen in hun eigen land.