De Block bezocht asielcentrum waar Daniël werd vermoord: “Omstandigheden zijn redelijk”

Maggie De Block
BELGA Maggie De Block
Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zijn de omstandigheden in het asielcentrum waar de 9-jarige Daniël vermoord werd teruggevonden, “niet ideaal, maar wel redelijk” naar internationale maatstaven. Dat meldt VRT Nieuws.

De Block bezocht deze week het asielcentrum in Broechem. “Als we kijken naar de omstandigheden waarin vluchtelingen over de hele wereld worden opgevangen, dan denk ik dat dit redelijk is”, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block deze ochtend in de marge van het Open VLD-congres.

“Het gaat om een centrum met 330 personen. De gezinnen zitten in een aparte vleugel. Er zijn 35 nationaliteiten aanwezig, die andere talen spreken. Dat is niet ideaal”, zegt De Block. “We zeggen altijd dat we bed, bad en brood geven, maar de kinderen gaan daar ook naar school. We moeten ook kijken naar de draagkracht van de gemeente”, klinkt het.

Vijf mannen

De negenjarige Daniel, een jongen van Palestijns-Libanese afkomst, werd woensdag dood aangetroffen in een gracht op het terrein van het asielcentrum in Broechem waar hij met zijn moeder verbleef. Hij was maandagavond voor het laatst gezien toen hij in het centrum met zijn fietsje rondreed. 

Woensdag werden vijf verdachten opgepakt: mannen van 19, 20, 21, 24 en 34 jaar. Zij verschijnen dinsdag voor de raadkamer, die moet beslissen of ze verder aangehouden blijven. 

Congres rond migratie en veiligheid

Open VLD houdt vandaag een congres over haar plannen rond migratie en veiligheid. De liberalen willen net als N-VA dat asielzoekers enkel de Europese Unie binnenmogen als ze recht hebben op asiel. “Nu heeft twee derde geen recht op asiel, terwijl ze hier toch zijn”, zegt De Block tegen VRT Nieuws. Het moet voor asielzoekers ook moeilijker worden om een werkloosheidsuitkering te krijgen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.