De Block beveelt onderzoek naar mogelijke wanpraktijken bij psychiatrische centrum in Zelzate

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft de Vlaamse Zorginspectie opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar de hoogbeveiligde psychiatrische afdeling Levanta in Zelzate. Dat doet ze na een artikel in De Morgen.

Verschillende anonieme bronnen trokken vandaag in De Morgen aan de alarmbel over het beleid in Levanta, de streng beveiligde forensische eenheid voor geïnterneerde vrouwen in het psychiatrisch centrum Sint Jan-Baptist in Zelzate. Volgens hen worden de rechten van de geïnterneerde vrouwen die daar verblijven massaal geschonden. 

Minister De Block heeft beslist de zaak met spoed te laten onderzoeken. De Vlaamse Zorginspectie zal haar rapport dan overmaken aan De Block en haar Vlaamse collega van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Wanneer het rapport er komt, is niet duidelijk, maar volgens de minister "wordt er spoed achter gezet".

Uit cijfers van het centrum zelf blijkt dat er in Levanta vorig jaar 831 afzonderingen waren voor een groep van 18 à 19 vrouwen. Dat zijn er gemiddeld meer dan twee per dag. Ter vergelijking: in FPC Gent, waar 264 geïnterneerde mannen verblijven, waren er datzelfde jaar 146 afzonderingen. Dat zijn er 0,4 per dag voor een bevolking die dertien keer groter is. Ook het aantal agressie-incidenten ligt er hoog. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sabrina Dom

  Wanneer komt er eens een onderzoek naar het centrum dat uitgebaat wordt door sodexo?

 • Gerard Braeckmans

  Daar heb je gelijk in, Paul Philippaerts. Voor de ogen van de mensen ( vorm van populisme), dan wel. Zelf initiatief nemen en goede wetteksten ontwerpen? Dat gaat niet.

 • Jef Lois

  Onderzoek dan de specialisten en de ziekenhuizen ook want daar valt nog veel te rapen beste De Block . Maar daar ga JIJ niet zoeken bij uw vrienden? Artsen die 46€ vragen waar je er 15 van terug krijgt een behandeling van 45 min = dagopname waarom grijp je niet in mevr?

 • Gerry Cle

  Een prachtvoorbeeld van 'steekvlampolitiek'. Eerst moet er een reportage zijn van Pano of een artikel in een krant en de bevoegde minister start prompt een onderzoek dat binnen enkele weken op het achterplan verdwijnt. Net zoals met de militairen zal dit onderzoek waarschijnlijk intern gebeuren en zullen ze geen abnormale dingen vinden.

 • Paul Philippaerts

  Die politiekers doen niks als de gazet lezen. Staat er iets in over hun departement dat wordt daar onmiddellijk op gereageerd. Dat zijn zogezegd gazettenregeerders, die hebben totaal geen werk als hun departement niet in de gazet vernoemd wordt.