De Block bestudeert of homomannen binnenkort wel bloed mogen geven

Minister van Gezondheid Maggie De Block.
BELGA Minister van Gezondheid Maggie De Block.
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block gaat na of het mogelijk is de levenslange uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen (MSM) op te heffen voor bloeddonatie. Haar kabinet liet dit weten na een rondetafel over het onderwerp vandaag. De minister hoopt tegen het eind van de zomer een beslissing te nemen in het dossier.

Momenteel zijn MSM in ons land levenslang uitgesloten van bloeddonatie. Maar daar komt dus mogelijk verandering in. De minister baseerde haar standpunt op nieuwe wetenschappelijke inzichten. "Evoluties in de wetenschap en de aanslepende maatschappelijke, ethische en sociale discussies waren redenen genoeg om onze bestaande regeling te evalueren en na te gaan of er aanpassingen nodig zijn", aldus De Block vandaag.

De minister hield daarnaast rekening met een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelde in de lente van 2015 dat uitsluiting van MSM voor bloedgift toelaatbaar is, maar voldoende wetenschappelijk onderbouwd moet zijn.

De beslissing komt er vandaag na een rondetafel over het onderwerp. Daarop zetten wetenschappers, bloedinstellingen, professoren ethiek en sociologie en vertegenwoordigers van homobewegingen hun bevindingen of standpunt uiteen.

De Block laat weten dat ze nu gaat gaat overleggen met de bloedinstellingen die nauw betrokken zijn en met andere partners om te komen tot eventuele aanpassingen van de regeling. Ze hoopt tegen het eind van de zomer een beslissing te nemen in het dossier.

"De gezondheid en de veiligheid van de patiënt blijvende ultieme toetssteen", luidt het. "De uitdaging wordt het juiste evenwicht te vinden tussen aan de ene kant een minieme, maar feitelijk onvoorspelbare factor van verhoogde overdracht van infectieziekten. Aan de andere kant wil de minister rekening houden met de wens van burgers om op een verantwoordelijke manier bloed te geven en zo een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij."

Rode Kruis Vlaanderen laat vandaag alvast weten met de beslissing De Block geen probleem te hebben. "Maar net als de minister vinden wij de veiligheid van de patiënt het allerbelangrijkste", zegt woordvoerster An Luyten in een reactie. "Wij vinden het fijn dat we bij de gesprekken betrokken werden en zitten op alle vlakken op dezelfde lijn."

Benoit De Freine