De Beule krijgt levenslang

BELGA
Luc De Beule, de 54-jarige man die schuldig bevonden werd aan moord op zijn ex-vrouw Christine Versluys en haar broer Adelin in 2013 in Nevele, is veroordeeld tot levenslange opsluiting. Dat heeft het Gentse hof van assisen vanavond beslist.

De feiten hadden plaats in de woning van de slachtoffers in Landegem, een deelgemeente van Nevele. De lichamen van de 50-jarige Christine Versluys en haar 53-jarige broer Adelin werden op 16 oktober aangetroffen, nadat De Beule zich had aangegeven bij de politie in Wetteren. Hij verklaarde dat hij was binnengedrongen in het huis en zich had verstopt, en daarna Adelin had neergeschoten met een vuurwapen en Christine had gewurgd.

Het openbaar ministerie had levenslang gevorderd, maar volgens de verdediging waren er verschillende verzachtende omstandigheden. Het hof en de jury vonden de maximumstraf gepast. In het arrest over de strafmaat werd verwezen naar het minutieuze plan dat De Beule had uitgewerkt en het feit dat hij tien uur verborgen zat in de woning en de kans had om af te zien van zijn plannen.

De gerechtspsychiaters oordeelden aanvankelijk dat de man ontoerekeningsvatbaar was en geïnterneerd moest worden. De man had een IQ van 61, oordeelden de eerste deskundigen. Na het aanstellen van een nieuw college van psychiatrische experts vroeg het parket een doorverwijzing en de raadkamer en KI verklaarden de man wel toerekeningsvatbaar. Ook de gezworenen achtten De Beule toerekeningsvatbaar.

Door de nieuwe Potpourri II-wet is het proces van De Beule het voorlopig laatste in Oost-Vlaanderen. Enkele zaken, waaronder de moordzaak in Schellebelle, werden door de raadkamers in Oost- en West-Vlaanderen nog verwezen met het oog op een assisenproces, maar verwacht wordt dat de kamer van inbeschuldigingstelling de feiten zal correctionaliseren.