De avonturen van Asterix in de Brusselse rechtbank: “Rechter trekt zaak in het belachelijke”

iStock
Opmerkelijk vonnis voor de Brusselse correctionele rechtbank gisteren. De rechter verwees in zijn vonnis immers naar de strips van Asterix, meer bepaald naar de weerkerende visgevechten in het dorp. Zowel aan Vlaamse als aan Franstalige kant worden heel wat wenkbrauwen gefronst. De rechter die het vonnis uitsprak, zou de zaak, rond een vechtpartij in Drogenbos, immers in het belachelijke trekken en er een communautaire tint aan geven.

Het incident waarover de rechtbank zich moest buigen, dateert van 21 februari 2017 en speelde zich af in een winkel, waar ruzie was ontstaan tussen twee klanten. Eén van de klanten, een vrouw had daarbij een brasem uit haar winkelkar gehaald en daarmee de tweede klant in het aangezicht geslagen.

In zijn vonnis vergeleek de rechter van de 57ste kamer het incident met de weerkerende visgevechten in het dorp van Asterix. De vrouw die de brasemslag uitdeelde, kreeg uiteindelijk de gunst van de opschorting maar in zijn vonnis laat de rechter ook duidelijk blijken dat het incident voor hem allesbehalve belangrijk genoeg lijkt om voor een rechtbank gebracht te worden.

“Franstalig dorp op Vlaams territorium”

"Waren dergelijke feiten voor een praeto (rechter) gebracht", luidt het vonnis, "zou die ongetwijfeld gezegd hebben: 'De minimis non curat praetor' (de rechter houdt zich niet bezig met onbenulligheden)."
Bovendien vermeldt de rechter ook zonder aanwijsbare reden dat de feiten plaatsvonden in een "overwegend Franstalig dorp op Vlaams territorium".

Het vonnis doet heel wat wenkbrauwen fronsen, zowel bij Franstalige als bij Nederlandstalige magistraten.
"Niet alleen wordt een communautair tintje aan het incident gegeven, de rechter trekt de hele zaak in het belachelijke", klinkt het. "Hij lijkt het signaal te geven dat je zomaar geweld mag gebruiken." 

Volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) vraagt alvast dat de Hoge Raad voor Justitie een onderzoek opent naar de werking van de Franstalige rechter. In een tweet wijst ze op het feit “dat deze rechter Halle-Vilvoorde stelselmatig minacht in zijn vonnissen”. Aan RINGtv verklaarde het Kamerlid dat het om dezelfde rechter gaat die in eerdere vonnissen oordeelde dat agenten in de Vlaamse rand Franstaligen omwille van hun taal nadelig behandelen en laksheid aan de dag legde door bijvoorbeeld relschoppers en een drugdealer vrij te laten. “Dit bewijst nogmaals de nood aan een eigen rechtbank voor Halle-Vilvoorde”, aldus Van Vaerenberg.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Werner Burgerhout

  Groot gelijk. Het rechtssysteem is al voldoende overbelast. Deze belachelijke processen kunnen we missen als de pest.

 • Wim Verjoosen

  Hoog tijd dat rechters eens ernstig beoordeeld worden en date onkundigen gepast gestraft worden.

 • mark germanus

  Die rechter heeft dat goed weergegeven,ronduit belachelijk om dit voor de rechtbank te brengen.Bewijs nogmaals dat sinds Asterix en Obelix nog niet veel veranderd is.

 • Ronny Cuypers

  Aha. Een rechter die durft te zeggen dat niet alle onbenulligheden voor de rechtbank moeten komen heeft een tuchtonderzoek te pakken. Maar een rechter die een telkens weer hervallende verkrachters en moordenaar vrij laat rondlopen wordt beschermd door de scheiding der machten en kan gewoon z'n gang gaan. Dat moeten die dames en heren politici toch eens goed uitleggen hoor. Ik kan niet meer volgen.

 • Eddy Alfons Utens

  Vlaanderen laat die walen ën brussel los en hou onze centen in vĺaanderen, laat da volk werken en voor hun eigen luxe, of miserie zoals ge wilt.