De aanslag in Luik minuut per minuut

REUTERS
In Luik heeft Nordine Amrani, een wapenfreak die al eerder veroordeeld was, vanmiddag granaten gegooid naar een bushokje op het Place Saint Lambert. Daarna opende hij het vuur op passanten. Daarbij zijn vijf doden gevallen, waaronder de dader zelf en een 17-maanden oude baby. Er zijn ook meer dan 120 gewonden. De dader had deze namiddag een afspraak in het gerechtsgebouw. We volgen de situatie op de voet.

23u12: Een Luiks ziekenhuis heeft bevestigd dat de baby van 17 maanden oud overleden is. De baby vocht voor haar leven in het ziekenhuis, maar overleed vanavond. De balans staat momenteel op vijf doden. Een jongeman van twintig jaar vecht voor zijn leven, hoewel verschillende bronnen al gemeld hebben dat hij overleden is.

20u31:
"Het blinde en onmenselijke geweld heeft dood en terreur gezaaid in het hart van onze goede stad Luik. Wat een nutteloos en onaanvaardbaar lijden." Dat heeft Aloys Jousten, bisschop van Luik, gezegd. Hij dankt de ordediensten, hulpdiensten en de burgerlijke autoriteiten voor hun moed en engagement.

20u03:
In de tas van dader Nordine Amrani werd nog meer munitie aangetroffen, wat doet vermoeden dat de balans nóg heel wat zwaarder had kunnen zijn.

19u19:
Er is momenteel sprake van 123 gewonden, een pak meer dus dan de vorige schatting. De gewonden, onder wie enkele zwaargewonden, zijn afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen in de regio rond Luik.

19u11:
Er zouden nu al zes doden gevallen zijn bij de ramp. Naast de dader, de twee tieners en de oudere dame die allemaal stierven op de plaats van de aanslag, zouden nu ook een twintiger en een baby van 17 maanden in het ziekenhuis overleden zijn aan hun verwondingen.

19u03: De namen van de twee overleden tieners zijn bekend. Het gaat om de 16-jarige Pierre Gérouville en de 15-jarige Mehdi.

18u43:
Ook in het universitair ziekenhuis van Sart-Tilman werden verschillende gewonden binnengebracht. Een van hen, een twintigjarige jongeman, liep een zwaar schedeltrauma op en is er erg aan toe. Tientallen slachtoffers zijn jongeren tussen de 18 en 22 jaar.

18u32:
In een brief aan premier Elio Di Rupo zegt ook Commissievoorzitter José Manuel Barroso "diep bedroefd" te zijn. "Laat u mij in naam van de Europese Commissie en in eigen naam onze innige deelneming aanbieden. Ons medeleven gaat ook uit naar de families van de slachtoffers."

18u29:
"Ik ben totaal ondersteboven van de afschuwelijke moorden die zijn gepleegd op de Place Saint-Lambert in Luik", zegt de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy in een videoboodschap. "Ik denk in de eerste plaats aan degenen die het leven verloren hebben. Ik denk aan degenen die vechten om in leven te blijven. Ik denk natuurlijk aan hun families."

18u14:
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet benadrukt dat er momenteel geen enkele aanwijzing is die "in welke zin dan ook naar terrorisme verwijst". Het gaat blijkbaar om een geïsoleerde gewelddaad met dramatische gevolgen, zegt ze in een eerste reactie.

17u29:
De twee jongste slachtoffers (15 en 17 jaar) zijn twee leerlingen die net een examen hadden afgelegd. Eerder was al gemeld dat ook veel van de gewonden tieners zouden zijn.

17u15:
Vermoedelijk handelde de dader uit wraak tegen het gerecht. Hij moest zich vandaag melden voor een hoorzitting.

16u57:
Op de persconferentie heeft de procureur een verklaring gegeven. Er zijn officieel vier doden, waaronder de dader zelf. Verder kwamen twee tieners van 15 en 17 jaar om het leven. Het vierde dodelijke slachtoffer is een 75-jarige vrouw. Amrani was zoals gemeld geen onbekende bij het gerecht. Hij droeg vanmiddag verschillende granaten en een revolver. Na de aanslag pleegde hij mogelijk zelfmoord (hierover heerst nog onduidelijkheid). Aangezien zijn lichaam nog op het plein lag, kon de politie de plaats van de ramp nog niet vrijgeven. Er moest immers gecontroleerd worden of hij nog explosieven op zich droeg.

16u41:
Twee van de vier dodelijke slachtoffers zouden tieners zijn. Het derde slachtoffer zou een 65-jarige man zijn.

16u34:
Zo dadelijk krijgen op een persconferentie meer informatie over de aanslag en de slachtoffers. Wel weten we al dat er vanmiddag nog een huiszoeking geweest is bij de dader. Er is nu sprake van 75 gewonden, ambulances rijden nog steeds af en aan.

16u33:
Premier Elio Di Rupo is naar de plaats van ramp gekomen. Straks zullen ook de koning en de koningin de site bezoeken.

16u30:
De dader zou zichzelf door het hoofd geschoten hebben. Hij werd dus niet door de politie neergeschoten.

16u12:
In het 'Hôpital de la Citadelle' zijn 28 slachtoffers opgenomen. Vijf patiënten worden geopereerd en liggen op de afdeling intensieve zorgen, melden Franstalige bronnen. De meerderheid van de slachtoffers zouden jongeren tussen 17 en 20 jaar zijn. Ook in Maastricht zijn vijf gewonden opgenomen.

16u07:
Nog wat info over de dader. Amrani was een wapenfreak die volgens sommige bronnen zelfs over oorlogswapens beschikte. Zo zou er ooit een kalashnikov bij hem gevonden zijn. Hij wist ook hoe hij wapens kon monteren. Voorlopig is er geen sprake van banden met terroristische organisaties, aldus VRT.

16u05:
Het plein is nog steeds niet vrijgegeven. Er bestaat een risico dat er nog explosieven liggen die kunnen ontploffen. Volgens Nrc is de opruimingsdienst aan de slag.

15u53:
We zijn nu ruim twee uur na de aanslag, er zijn nog veel onduidelijkheden, maar tijd voor een overzicht. Rond 12u30 zijn verschillende granaten naar een bushokje op het Place Saint Lambert in Luik gegooid. Er zou ook geschoten zijn. Aanvankelijk werd gedacht dat er meerdere daders waren, maar het zou volgens de recentste berichten over een geïsoleerd geval gaan. Dat is Nordine Amrani, een wapen- en drughandelaar die bekend was bij de politie en al een veroordeling opliep. Volgens sommige bronnen ging het om een ontsnappingspoging uit het Justitiepaleis. Er zouden vier mensen om het leven gekomen zijn, waaronder Amrani zelf. Een 16-jarige jongen hoort al zeker bij de slachtoffers. Een zestigtal mensen is licht- tot zwaargewond.

15u47:
Nuttige info: de stad Luik heeft een noodnummer geopend: 0800/94000

15u43:
Over het aantal doden is nog steeds onduidelijkheid. Er is al een tijd sprake van twee doden, waaronder de dader Nordine Amrani. Het tweede slachtoffer is een jongen van 16 jaar. Maar volgens bronnen zouden er al zeker vier dodelijke slachtoffers zijn.

15u41:
Nieuwe ontwikkeling: er zou maar één geïsoleerde dader zijn van de aanslag in Luik.

15u31:
Nog niet officieel bevestigd, maar er wordt nu een derde dode gemeld. De burgemeester van Luik zou wel verklaard hebben dat het om een ontsnappingspoging uit het Justitiepaleis zou gaan.

15u23:
Nordine Amrani is dus geen onbekende bij de politie. De 32-jarige man is al veroordeeld geweest tot een celstraf van 58 maanden. Er waren tientallen wapens bij hem ontdekt, alsook 2.800 cannabisplanten.

15u17:
Franstalige bronnen kleven een naam op de overleden dader: Nordine Amrani. Hij zou veroordeeld zijn voor handelen in drugs en wapens.

15u13:
Er is meer informatie over het tweede dodelijke slachtoffer. Het zou om een jongen van 16 jaar die in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken is. Intussen is het aantal gewonden volgens sommige bronnen al opgelopen tot 64.

15u08:
De Luikse politie meldt dat de situatie momenteel onder controle zou zijn.

15u06:
Het gsm-verkeer verloopt stroef in de regio van Luik. Proximus registreerde drie keer meer oproepen dan normaal. Ook Mobistar stelde overlast vast.

14u56:
De procureur in Luik meldt dat er zeker 47 gewonden zijn, minstens 7 mensen zijn zwaargewond.

14u45:
De politie meldt dat naast één van de daders ook een jongeman om het leven is gekomen.

14u42:
Bij de aanslag zouden drie of vier bushokjes vernield zijn. Over de toestand van de gevluchte dader is nog steeds niets geweten.

14u35:
De overleden dader zou neergeschoten zijn door de politie. Minstens één andere dader is nog op de vlucht. Getuigen vertellen dat er niet alleen granaten gegooid werden, er werd ook in het wild rondgeschoten. Over het aantal gewonden is nog geen duidelijkheid. Dat varieert van 10 tot 15 en 25.

14u29:
Ook vanuit Nederland zijn ambulances naar Luik gestuurd. In Maastricht staat het Academisch Ziekenhuis paraat.

14u15:
Eén van de slachtoffer zou een meisje van twee jaar zijn, melden Franstalige media. Ze vecht in een ziekenhuis om haar leven.

14u11:
Op enkele honderden meters van het plein zou een korte achtervolging hebben plaatsgevonden. Een tweede dader zou daar door de politie achtervolgd zijn. Inmiddels wordt ook gemeld dat een veertiger de granaten op het platform van een bakkerij naar het bushokje zou gegooid hebben.

14u07:
Onder het lichaam van de overleden dader zouden nog granaten liggen.

14u01:
Officieel zijn er twee doden gevallen en er is sprake van 25 gewonden. Eén van de doden zou zeker bij de daders horen. Een tweetal anderen zijn ontsnapt. Eén van de meest genoemde geruchten stelt dat het om ontsnapte gevangenen zou gaan.

13u57:
Er zou nog altijd geschoten worden in de stad, melden sommige bronnen.

13u54:
Eerder op de dag is in Luik al een wijk afgesloten geweest, omdat een man dreigde zichzelf op te blazen. De politie kon hem uiteindelijk oppakken, hij had geen explosieven rond zijn lichaam.

13u48:
Onze collega's van 7sur7 hebben een correspondent ter plaatse. De plaats van de aanslag is afgesloten en er heerste paniek. Ook zouden er nadien nog schoten gevallen zijn in Luik. Het is voorlopig wachten op meer duidelijkheid. Intussen is de wereldpers de situatie alvast op de voet aan het volgen. Ook op Twitter regent het berichtjes.

13u37:
Iedereen krijgt de raad binnen te blijven. Wie op straat rondloopt, moet beschutting zoeken in winkels en openbare gebouwen. Het openbare vervoer vermijdt momenteel ook het centrum van Luik.

13u33:
De situatie in Luik is chaotisch. Er zouden mogelijk meerdere daders zijn die de explosies veroorzaakt hebben. Eén van de daders is nog op de vlucht. Eerder zouden drie gewapende mannen uit het Justitiepaleis van de stad ontsnapt zijn. Twee mannen zijn intussen gevat.

13u26:
Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken neemt voorlopig geen maatregelen na de aanslag. "We zijn op dit moment via onze kanalen informatie aan het verzamelen om een duidelijk beeld te krijgen op de situatie. Nadien bekijken we of er maatregelen nodig zijn."

13u22: Een getuige vertelt op het VRT-nieuws dat er niet alleen granaten naar een bushokje zijn gegooid, er zou ook geschoten zijn.

13u18:
Er zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Eén van hen zou de dader zijn.

Noodnummer Stad Luik: 0800/94000

(gb)

(belga)

BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
© LCC/7sur7
UNKNOWN © LCC/7sur7