Danny Horseele ('t Molentje) chef van het jaar in nieuwe GaultMillau

Danny Horseele van 't Molentje uit Zeebrugge is door de culinaire gids GaultMillau Belux 2008 tot chef van het jaar uitgeroepen. Dat maakte algemeen directeur Paul Gelders zondag bekend op de vakbeurs Horeca Expo in het Gentse Flanders Expo. Horseele krijgt voor 't Molentje 18 op 20 en drie koksmutsen van GaultMillau. Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem krijgt voor het vijfde jaar op rij de hoogste score met 19,5 op 20 en vier kokmutsen.

Groot talent
GaultMillau omschrijft Horseele als "een groot culinair talent" en "een briljant pedagoog" voor de jonge ploeg van 't Molentje. "Met zijn voeten in het water op zoek naar het beste wat de zee biedt, terwijl hij een blik op de velden werpt en daar het mooiste groen vandaan haalt, speurt hij tegelijkertijd naar het fijnste wild. Eens thuis vertaalt zich dat in sensationele gerechten die voor memorabele tafelmomenten zorgen", aldus de gids.

Michelin
Gelders stelde ook de nieuwe gedelegeerd bestuurder van GaultMillau Benelux voor. Arthur Goethals, de voormalige ceo van Delhaize België, volgt Marc Declerck op. "GaultMillau wil nog meer dé referentie worden op vlak van de gastronomie", stelde Goethals. "Toch publiceren wij geen gids uitsluitend voor een elitair of selectief publiek." GaultMillau blijft de belangrijkste concurrent van de restaurantgids Michelin.

Andere prijzen
De titel van jonge topchef van Vlaanderen gaat naar Kobe Desraumalts van het restaurant In de Wulf in Dranouter. Voor Wallonië gaat die titel naar Eddy Mertens van La Regalade in Toernich, in Brussel naar Stéphane Lefèvre van Bistrot du Mail.

Behalve voor de koks, reikte GaultMillau onder meer prijzen uit voor het mooiste terras (Kasteel van Rullingen in Borgloon), de beste Italiaan (La Botte in Genk) of Aziaat van het jaar (Oriental Delight in Antwerpen). De topdrie van GaultMillau blijft ongewijzigd. Achter Hof van Cleve volgen Comme Chez Soi en Sea GrilL in Brussel met 19 punten en vier kokmutsen. (belga/sam)