Danneels in 1998 onschuldig verklaard door procureur-generaal

Procureur-generaal Marc de le Court, die het gerechtelijk onderzoek naar pedofiliefeiten gepleegd door priesters nakijkt, zat het hof van beroep voor dat kardinaal Godfried Danneels in 1998 onschuldig verklaarde in verband met gelijkaardige feiten. Het weekblad Télé Moustique wijst daarop in een artikel dat woensdag verschijnt.

Danneels op de hoogte
De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde priester André Vander Lijn in 1998 tot zes jaar cel wegens verkrachting van minderjarigen. Het ging om scouts waarvan hij aalmoezenier was in de parochie Sint-Gillis. De rechtbank oordeelde toen ook dat kardinaal Danneels en hulpbisschop Paul Lanneau op de hoogte gebracht waren van het pedofiele gedrag van de priester en burgerlijk aansprakelijk waren. Danneels en Lanneau gingen in beroep en werden onschuldig verklaard.
 
Huidige zaak
Télé Moustique wijst erop dat de kamer van het hof van beroep die de zaak toen behandelde, voorgezeten werd door Marc de le Court, die zich vandaag als procureur-generaal over het onderzoeksdossier van rechter De Troy buigt. Het tijdschrift schuift de hypothese naar voren dat de procureur-generaal, die katholiek is, zou proberen te verhinderen dat de huidige zaak de gepensioneerde aartsbisschop treft. (belga/ep)