Dan toch weer kamperen voor schoolpoorten door protest Franstaligen in Brussel

Dit beeld zal dan toch nog niet definitief tot het verleden behoren.
Kristof Pieters Dit beeld zal dan toch nog niet definitief tot het verleden behoren.
Net voor het gestemd werd in het Vlaams Parlement, belandde het nieuwe inschrijvingsdecreet voor scholen van Hilde Crevits weer in de koelkast, omdat de Franse gemeenschapscommissie in Brussel een belangenconflict inriep. Het decreet zou komaf maken met het schoolkamperen: in Brussel, Antwerpen en Gent zou er alleen nog digitaal ingeschreven worden. Maar dat lijkt nu dan toch nog niet voor dit jaar te zijn. De kans is groot dat er binnenkort dus opnieuw kampeerstoelen opduiken aan de schoolpoorten.

In Brussel geeft het nieuwe decreet van Crevits (CD&V) een grotere voorrang aan kinderen met één ouder die het Nederlands beheerst of die al negen jaar school liepen in het Vlaams basisonderwijs. Het aantal voorbehouden plaatsen voor hen zou van 55 procent naar 65 procent stijgen. Maar de Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteerde daartegen met een belangenconflict, onder meer omdat heel wat Brusselse kinderen thuis Frans noch Nederlands praten. De voorrangsregel was volgens de N-VA nochtans geen probleem voor de Raad van State.

Onderwijsminister Crevits reageerde op Radio 1 dat de door Franstaligen gewraakte voorrangsregel “cruciaal is voor Vlaanderen” en dat de Vlaamse regering de regel “wou verstevigen wegens het grote succes van het Nederlandstalige onderwijs dat echt van goede kwaliteit” is. Maar door het ingeroepen belangenconflict staat een en ander voorlopig on hold. “De parlementen moeten nu met elkaar overleggen om de blokkering op te heffen”, aldus Crevits op Radio 1. Ze voegde eraan toe dat ze het “bijzonder pijnlijk, spijtig en absoluut vervelend” vindt: “Ik heb er wakker van gelegen”.

Omdat de nieuwe regels pas volgend jaar kunnen ingaan, is er voor dit jaar veel onduidelijkheid. Voor de scholen zelf, maar vooral voor de ouders die niet weten hoe en wanneer ze hun zoon of dochter zullen moeten inschrijven. “Er zal wellicht weer gekampeerd worden”, zegt Luc Heyerick, voorzitter van het lokale overlegplatform (LOP) in Gent, in Het Nieuwsblad. Zoals aan het Atheneum Erasmus in De Pinte: die school besliste al terug te komen op het digitale inschrijven en zal dan ook net zoals vorig jaar ongetwijfeld te maken krijgen met kamperende ouders. Dat zou niet geval zijn als de verplichting van het digitaal aanmelden was doorgevoerd zoals gepland.

“Sommige directeurs zitten met de handen in het haar”, zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, in dezelfde krant. “We adviseren hen om terug te vallen op de routines van de vorige jaren.” De Antwerpse scholen proberen alvast zo snel mogelijk onderling afspraken te maken om de onzekerheid en onduidelijkheid weg te werken. 

Onderwijsminister Hilde Crevits maakt zich alvast sterk dat er dit jaar toch minder zal gekampeerd worden dan vorig jaar. Ze trekt 1 miljoen euro subsidies uit voor de begeleiding van scholen die digitaal willen laten aanmelden en stelt de nodige software ter ­beschikking. “Scholen die geen kampeerrijen willen, kunnen nog tot 31 januari een dossier indienen om digitaal aan te melden en daarvoor financiële ondersteuning krijgen”, klinkt het.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Toestanden anno 2019...proficiat.

 • WALTER WIELANDT

  altijd maar op Crevits kappen is gemakkelijk,,,,het zijn de franstaligen die altijd tegenwringen !Als men denkt dat het met een andere minister beter zal gaan ben je er aan voor de moeite !

 • Nathan Haaren

  laat de scholen zelf beslissen hoe ze het regelen. Als een school kwalitatief wil zijn dan kan met niet zomaar een computer laten beslissen en als een ouder kwalitatief onderwijs wil dan kan men ook niet vertrouwen op een computergestuurde loterij. men kan ook het kapitalisme gebruiken, overbevolkte scholen duurder maken zodat ze minder inschrijvingen krijgen en meer budget hebben om te investeren in uitbreiding of kwaliteit

 • Ben Strubbe

  En toch zijn er nog steeds 'Belgen' die het land met twee regio's, het land op twee snelheden blijven verdedigen ! Splits het land op de taalgrens en laat beide regio's onafhankelijk van elkaar doen wat ze nodig achten. Het 'land' België kan er alleen maar op vooruit gaan.

 • Kris Delrue

  Computer laten beslissen? Wie zal dan manipuleren? Facebook, Google, ... indachtig!