Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza

Pairi Daiza, illustratiebeeld.
© Philip Reynaers / Photonews Pairi Daiza, illustratiebeeld.
Op 16 juni gaan actievoerders manifesteren aan de ingang van Pairi Daiza tegen de komst van ijsberen naar het dierenpark in Brugelette (Henegouwen). Het initiatief gaat uit van verschillende dierenrechtenorganisaties.

Aanvankelijk was op 6 april al een manifestatie gepland, maar de burgemeester van Brugelette, André Desmarlières, besliste die uit voorzorg te verbieden. De dierenrechtenorganisaties traden vanochtend in overleg met Desmarlières en beide partijen bereikten een akkoord om het protest op 16 juni alsnog door te laten gaan, zo meldt de organisatie "Animaux en péril”.

Er is onder meer vastgelegd dat het protest "in een gemoedelijke sfeer" moet verlopen en maar mag duren vanaf de opening van het park om 10 uur tot 12 uur. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 250 en daarnaast moeten de actievoerders op een afstand van een paar honderd meter van de ingang van het park blijven en mogen ze het verkeer niet hinderen.

Pairi Daiza kondigde de komst van twee of drie ijsberen vorig jaar aan. Meteen kwam er protest van dierenorganisaties die vinden dat poolberen niet thuishoren in gevangenschap en al zeker niet in België. De baas van het dierenpark, Jean-Jacques Cloquet, verdedigde eind maart nog de beslissing. Volgens hem is het juist nodig om de dieren op te vangen omdat ze steeds moeilijker kunnen overleven in hun natuurlijke habitat.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jonas schauvliege

  iedereen die hier vind dat ijsberen in het wild horen kijken niet veel recente natuur documentaires in de natuur vind de ijsbeer nog amper voedsel ens terft uit het beste wat je kan doen is ze onderbrengen in een dierentuin

 • anna vandenberg

  Dierentuinen zijn voorbij gestreeft, mensen reizen veel, ze gaan op safarie, naar het Noorden en in de media zijn genoeg levensechte documentaires te zien, Ze moeten altijd voldaan worden in hun grillen, ik denk voor velen uit verveling. Enkel nog gesloten dierentuinen voor kweekprogramma's. Maak er kinderboerderijen van, leer de mensen terug het leven met de inheemse dieren ipv als dat kunstmatig gedoe. Het zijn allemaal nog overblijfselen van ons koloniaal verleden dat in ere gehouden wordt

 • Maria Vissers Cools

  Goed bezig dierenvrienden Julie zorgen er voor dat bepaalde soorten uitsterven. De dierentuinen laten mensen kennismaken met bepaalde soorten, die zoveel mogelijk hun natuurlijke habitat creëren, en met uitsterven zijn bedreigd

 • ROBERT GERTS

  Ik sluit me aan. Je reinste dierenmishandeling! Die dieren horen jier niet thuis, om dat medicatie te krijgen om rustig, versuft te liggen!