Dan toch geen stroomtekort? Minister van Energie “vindt” 750 megawatt extra capaciteit voor deze winter

Van de 750 megawatt zal 250 megawatt komen van de gascentrale in Vilvoorde.
Photo News/ Lucas Van de 750 megawatt zal 250 megawatt komen van de gascentrale in Vilvoorde.
Volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem heeft Engie Electrabel al voor 750 megawatt aan extra productiecapaciteit bijeengesprokkeld. De minister, die de voorbije dagen haastig op zoek was naar een oplossing om een stroomtekort te vermijden deze winter, kondigt hiermee een eerste stap aan in het plan om in november extra energie te leveren.

Vorige week vrijdag liet Electrabel weten dat in november slechts 1 van de 7 kerncentrales zal draaien, omwille van onderhouds- en herstellingswerken in Doel en Tihange. Zo zouden Tihange 2 en 3 (samen goed voor 2.000 megawatt) niet in september en oktober heropstarten, maar pas in maart en juni 2019. In november zal dus enkel Doel 3 actief zijn. Daardoor wordt gevreesd dat er vanaf november een stroomtekort zal zijn. 

Nu blijkt dat Electrabel dan toch nog 750 megawatt extra capaciteit heeft “gevonden”. Daarvan zal 250 megawatt komen van de gascentrale in Vilvoorde. Electrabel zal tijdens de piekuren ook nog eens 100 megawatt extra kunnen halen uit zijn gascentrales door “een aantal productiviteitsverbeteringen”. 200 megawatt wordt gehaald uit ondersteunende eenheden. Verder worden er ook nog extra oplossingen bekeken die minstens 200 megawatt opleveren, zoals bijvoorbeeld generatoren.

Ik blijf vechten voor elke megawatt. Engie moet verdere inspanningen leveren

Marie-Christine Marghem, minister van Energie

Eerste stap

Alles samen levert dat dus zeker 750 megawatt extra productiecapaciteit op voor deze winter. Volgens minister Marghem is dat een eerste stap, maar is het nog niet voldoende. "Maar ik blijf vechten voor elke megawatt. Engie moet verdere inspanningen leveren."

Voor november zou er nu, volgens netwerkbeheerder Elia, 8.000 megawatt beschikbaar zijn, zo meldt de VRT. In november 2017 was er soms echter 14.000 megawatt nodig. Een Belgisch gezin met drie tot vier personen verbruikt gemiddeld 3.500 kWh (3,5 megawatt) per jaar. 

Buurlanden

Deze namiddag roept Marghem een task force samen, onder leiding van haar kabinet, samen met het kabinet van de premier, netbeheerder Elia, energieregulator CREG en de groep Engie-Electrabel. De werkgroep zal onder meer bekijken of de onderhoudswerken aan de kerncentrales niet anders georganiseerd kunnen worden zodat er nog extra capaciteit vrijkomt.

"Ik blijf gaan voor elke capaciteit aan de laagste prijs", aldus Marghem. De minister zei open te staan voor de vraag om de BTW op elektriciteit opnieuw te verlagen, om zo de prijs voor de consument onder controle te houden. "Maar ik zit niet alleen in de regering", klonk het vanochtend in de Kamer. 

De MR-politica heeft ook contact opgenomen met buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk om via de interconnectiviteit de energiebevoorrading in november te garanderen. Ze benadrukte ten slotte dat de planning van onderhoudswerken de exclusieve verantwoordelijkheid is van Electrabel. 

Met de vinger wijzen

De oppositie was streng voor minister Marghem. "Door de verlenging van de kerncentrales ging de stroom niet uitvallen en zouden de prijzen onder controle zijn", zei Karin Temmerman (sp.a). Kristof Calvo (Groen) zei dat het Marghem haar eigen fout is: "Dit is het gevolg van uw keuze om vast te houden aan stokoude kerncentrales. U heeft het probleem zelf gecreëerd door geen strategische reserve aan te leggen".

Minister Marghem kaatste de bal weer terug: "Ons energiepark is verwaarloosd en dat is de fout van iedereen: van de uitbaters en van de regeringen." 
336 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • elza vandevelde

  theelichtjes heel goedkoop in de action shop en nu nog goed boek vinden !!!!!

 • elza vandevelde

  thee lichtjes heel goedkoop bij de actionshop !!!!!!!

 • ann smets

  een grote schande!! diegene die denken dat ze dit met een molenpark kunnen oplossen mogen blijven dromen, we kunnen nu eenmaal niet zonder kernenergie en dat is dat....laat die groene idioten maar dromen

 • ka Van der Linden

  Ik wist al lang dat er electriciteit zou gevonden worden. Verkiezingen in aantocht hé?

 • Yvan Lissens

  Calvo staat ook weer met zijn vingertje te zwaaien terwijl zijn groen clubje aan de basis ligt van de huidige problemen. De centrales moesten dicht, maar men kwam nooit met een deftig alternatief. Groen op zijn best, altijd zagen, klagen en een ander bekritiseren, maar zelf nooit met een oplossing voor de dag komen.