Dan toch geen betaalde stage voor studenten verpleegkunde

iStock
Studenten verpleegkunde die in september aan hun vierde jaar beginnen, zullen niet worden betaald voor hun stagejaar. Dat schrijft De Morgen. Nochtans werd dat bij inschrijving wel zo voorgesteld. Veel studenten voelen zich bekocht.

In september begint voor het eerst een groep bachelorstudenten verpleegkunde aan hun vierde jaar. Drie jaar geleden werd namelijk beslist om de opleidingsduur op te trekken van drie naar vier jaar. 

Bij de officiële voorstelling door de Vlaamse regering en in brochures van de hogescholen stond destijds te lezen dat studenten in dat vierde jaar 22 weken contractstage zouden doen. Geen gewone stage dus, maar een waar een vergoeding tegenover staat. Hoe die contractstage concreet moest worden gefinancierd zou nog worden onderzocht.

Dat onderzoek is ondertussen afgerond. En daaruit blijkt dat niemand, noch het werkveld, noch de hogescholen, noch de studenten zelf, een betaalde stage wil, zo meent Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer. Zij wijst erop dat een student vooral zijn studentenstatuut moet behouden. Deze stage zou ervoor kunnen zorgen dat studenten hun beurs of kindergeld verliezen of geen vakantiejobs meer kunnen doen.

11 miljoen euro

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wordt wel nog onderzocht of er eventueel een tussenkomst kan zijn voor bepaalde kosten eigen aan de stage, zoals de aankoop van werkkledij. Ze maakt ook ruim 11 miljoen euro extra vrij voor begeleiding van studenten.

Op internet circuleert ondertussen een petitie van verpleegkundestudenten die zich naar eigen zeggen bekocht voelen. De petitie is ondertussen al ondertekend door 4.000 studenten.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim de Wolf

  Ik hoop dat die 11 miljoen is voor stagebegeleiding door de scholen zelf Door lic. verpleegkunde terug te laten samen werken met studenten op stage want dat is wat de laatste jaren ontbrak in de bacheloropleiding en het niveau aan bed deed dalen ...

 • Serge Aernoudt

  Enerzijds ja, anderzijds neen. 't Komt erop neer als begint met één stagiair te vergoeden dan ook al de anderen en deze uit andere sectoren. Moet bespreekbaar zijn.

 • adam naaktgeboren

  Tussen zeggen en beloven en werkelijk doen is een hemelsbreed verschil. Alles gaat naar de artsen. De uitstroom zal enkel meer en meer toenemen. Er is totaal geen RESPECT voor mensen in de zorg rechtstreeks aan bed. Zo vlug als ik de kans heb stop ik er ook mee, ik denk dat ik niet alleen zo denk!

 • kris synaeve

  Een jaar gratis werken. En dat zou de jeugd moeten motiveren om verpleging te gaan studeren? Ze vinden nu al niemand, en dan willen ze Turkse en Filipijnse verpleegkundigen gaan importeren. Begrijpen wie kan. Allemaal dikke losers zitten er in onze regering, en maar eerst hun eigen zakken vullen! Ne mens wordt er misselijk van. Opleiding 4 jaar dus dan gaan de lonen zeker ook spectaculair omhoog natuurlijk.

 • adam naaktgeboren

  Mevr. Holtzer moet er ook bijzeggen dat er nog veel ervaren verpleegkundigen met de nodige competenties op een leeftijd van 50jaar thuis zitten te wachten op aangepast werk om medische redenen zoals rugklachten. Zij krijgen geen tweede kans omdat ze niet meer productief zijn. Dit is algemeen geweten en de mutualiteiten zijn zelfs op de hoogte van deze maatregelen die zorginstellingen hanteren.