Dan toch dwangsommen van duizend euro voor stakers die sporen en seinhuizen bezetten

photo_news
Wanneer stakers bij de actie van volgende week sporen of seinhuizen bezetten, zullen ze een dwangsom van 1.000 euro opgelegd krijgen. Infrabel heeft vandaag een verzoekschrift ingediend in die zin en daarop positief antwoord gekregen van de rechter.

De socialistische overheidsvakbond heeft voor 9 en 10 oktober een staking aangekondigd. Bij eerdere stakingen stapte de spoorinfrastructuurbeheerder naar het gerecht en eiste via eenzijdige verzoekschriften dwangsommen van stakers die sporen of seinhuizen gaan bezetten. Maar in een arrest van het hof van beroep van 15 september oordeelde het hof dat dat niet meer mag.

Daarop daagde Infrabel de voorzitter van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP, Michel Abdissi, voor de rechtbank van eerste aanleg. Hij zou dan persoonlijk een dwangsom moeten betalen telkens iemand de sporen zou bezetten. De rechtbank wees het verzoek van Infrabel echter af.

Maar tegelijkertijd luidde het dat Infrabel geen 'tegensprekelijk debat' kan voeren met onbekenden en dat eenzijdige verzoekschriften de beste manier zijn om spoorlopers te ontmoedigen.

Infrabel voegde daarop de daad bij het woord en diende zo'n verzoekschrift in bij het gerecht, waarop positief antwoord is gekomen. Met andere woorden: stakers die de sporen en seinhuizen bezetten, kunnen rekenen op dwangsommen van duizend euro per overtreding.

"Het gaat hier niet om het stakingsrecht te beperken, het gaat hier om de veiligheid", aldus een woordvoerder van Infrabel.

De vakbond reageert dan weer tevreden op het afwijzen van het verzoek door Infrabel tegen Abdissi. "We zijn opgetogen dat het stakingsrecht niet aan banden wordt gelegd", aldus ACOD Spoor-voorzitter Ludo Sempels.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • den ouden

  Ik hoop dat die boete dan ook wordt toegepast en door de persoon zelf moet betaald worden. Verrekenen met belastingbrief.

 • Marco Maerten

  Zjeppe Fierens zit er warmpjes in,Jan Verstrepen..vergeef het hem..

 • Zjeppe Fierens

  @ Jan Verstrepen: Vreedzaam strijden voor het overleven van je gezin en kinderen???? Hoe kan je in één zin zoveel onzin kwijt??

 • Jan Verstrepen

  We leven dan toch in een dictatuur ......dus zwijgen over Spanje, Rusland, Noord Korea het is hier al even erg aan het worden. Voor moord krijg je vrijspraak, maar om te vreedzaam te strijden voor het overleven van je gezin en vooral je kinderen wordt je zwaar gestraft. Of wat dacht je dat de welstand in België een geschenkje was van de poenscheppers???

 • jean decroo

  ze moesten er 100.000 € van maken ,