Damme neemt afscheid van verongelukte burgemeester

Een foto van de overleden burgemeester van Damme Dirk Bisschop.
BELGA Een foto van de overleden burgemeester van Damme Dirk Bisschop.
Het West-Vlaamse Damme heeft vanochtend afscheid genomen van burgemeester Dirk Bisschop. Een duizendtal mensen woonden de uitvaartplechtigheid in de Onze-Lieve-Vrouwekerk bij, waaronder ook heel wat politieke prominenten.

Vanochtend kon iedereen nog een laatste groet brengen aan de overleden burgemeester in het stadhuis. Van daaruit trok een grote rouwstoet naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Aan heel wat huizen hingen witte ballonnen om de burgemeester een laatste keer te huldigen.

De historische kerk in Damme zat helemaal vol met familie, kennissen en Dammenaars. Ook het grote scherm dat nabij de kerk was geplaatst, lokte heel wat volk, ondanks het slechte weer. Er was ook een ruime politieke delegatie. Het volledige schepenkabinet onder aanvoering van waarnemend burgemeester Joachim Coens en de gemeenteraadsleden waren aanwezig.

Ook minister Hilde Crevits en staatssecretaris Hendrik Bogaert kwamen hun partijgenoot een laatste keer groeten. Daarnaast waren er tal van burgemeesters uit naburige gemeenten aanwezig, zoals Renaat Landuyt van Brugge, Leopold Lippens van Knokke en Norbert Decuyper van Torhout. Ook tal van verenigingen en jeugdbewegingen daagden op.

Tijdens de ceremonie werd teruggeblikt op het leven van de burgemeester. Onder meer zijn zoon beschreef de burgemeester als een flamboyante figuur die dicht bij het volk stond.

Bisschop en zijn partner overleden vorige week, op 1 mei, aan de gevolgen van een verkeersongeval in Vivenkapelle, een deelgemeente van Damme. Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren werd nog niet bekendgemaakt.