Damien Thiéry opnieuw kandidaat-burgemeester in Linkebeek

Photo News
Damien Thiéry is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in faciliteitengemeente Linkebeek opnieuw kandidaat-burgemeester. Hij is andermaal de lijsttrekker van een Franstalige eenheidslijst. Thiéry heeft goede hoop dat hij net als bij vorige verkiezingen ook nu alle Franstalige democratische partijen in Linkebeek op één lijst zal kunnen verenigingen. Begin maart hoopt hij hierover definitief uitsluitsel te kunnen geven.

De Franstalige LB-lijst haalde in 2012 13 van de 15 gemeenteraadszetels. Damien Thiéry kreeg als lijsttrekker 1.232 van de 2.925 uitgebrachte stemmen achter zijn naam. Bij de buitengewone gemeenteraadsverkiezingen van 2015 behield LB haar 13 zetels ondanks het feit dat er met het liberale La Droite een tweede Franstalige lijst opkwam. Het is onduidelijk of La Droite in oktober 2018 opnieuw een lijst zal indienen.

Damien Thiéry voerde bij de verkiezingen van 2006 voor het eerst de Franstalige eenheidslijst aan. Hij raakte wegens overtredingen van de taalwetgeving echter nooit benoemd als burgemeester en bleef in de periode 2006-2015 daarom steeds 'waarnemend burgemeester'. Tijdens deze legislatuur ging hij tot drie keer toe tevergeefs in beroep bij de Raad van State tegen zijn niet-benoeming. Medio 2015 benoemde Vlaams minister Homans de Nederlandstalige Eric De Bruycker (ProLink) als burgemeester, maar die nam na een paar maanden ontslag. In juli 2017 werd Thiéry's partijgenote Valerie Geeurickx (LB) benoemd tot burgemeester.

Andere faciliteitengemeenten

In Wezembeek-Oppem zijn de gesprekken tussen alle Franstalige partijen volgens burgemeester Frederic Petit (LB-Union) in een goede sfeer opgestart en is men al volop bezig met het opstellen van het programma. Petit, die in geval van een akkoord opnieuw lijsttrekker zal zijn, verwacht dat men er over één a twee maanden uit zal zijn.

In Kraainem en Sint-Genesius-Rode wordt er nog niet gepraat. In alle drie gemeenten kwam in 2012 een Franstalige eenheidslijst op. In Drogenbos trekt Alexis Calmeyn opnieuw de Lijst van de Burgemeester (LB), het is een tweetalige lijst met kandidaten die niet aan een partij gelinkt zijn. Er wordt nog gewerkt aan de samenstelling van de lijst. LB haalde er in 2012 11 van de 17 zetels, de Franstalige eenheidslijst UF de resterende.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jack Vandenhende

  Daniël Gyssens , NVA heeft niets te maken met de faciliteiten , dit is ontstaan door cd&v , spa en ovld , om aan de gigantische eisen van ps tegemoet te komen , en om mee aan de macht te kunnen blijven , niet meer en niet minder .

 • vanaeken jokke

  Gewoon bij Beersel voegen Linkebeek 5000 inwoners de moeite niet van bestaan.

 • Boris Verhafstoot

  Francofonen kunnen niet leven zonder ambras te maken over hun taal die helaas voor hen al lang geen wereldtaal meer is.

 • Daniël Gyssens

  Nu horen we de NVA niet ?Nochtans allemaal vlaams grongebied dat verloren is met die faciliteitsgemeenten.

 • Zjeppe Fierens

  recidivisten horen in een cel!