Dalle vlijmscherp voor Magnette: “Hij gedraagt zich als saboteur van het systeem”

Benjamin Dalle.
BELGA Benjamin Dalle.
Vlaams minister Benjamin Dalle heeft forse kritiek op de manier waarop PS-voorzitter Paul Magnette afgelopen vrijdag de doodsteek heeft gegeven aan een federale regering met PS en N-VA. "Ik mis het staatsmanschap dat we bij de PS hebben gekend onder Di Rupo. Magnette gedraagt zich als een saboteur van het systeem en als de objectieve bondgenoot van separatisten", aldus Dalle in De Ochtend op Radio 1.

De manier waarop PS-voorzitter Paul Magnette vrijdag definitief een kruis heeft gemaakt over een mogelijke paars-gele coalitie is bij de CD&V nog niet verteerd. De "J'en ai marre" ("Ik heb er genoeg van") van de PS-voorzitter deed koninklijk opdrachthouder Koen Geens vroegtijdig de handdoek in de ring gooien. Geens was ontgoocheld en sprak van een "ezelsstamp" van Magnette.

"Dat heeft inderdaad pijn gedaan", zegt ook Vlaams minister Benjamin Dalle. De CD&V'er heeft heimwee naar "het staatsmanschap" dat de PS toonde onder Elio Di Rupo. "Toen hebben we een belangrijke staatshervorming doorgevoerd door achter de schermen te onderhandelen over delicate onderwerpen", aldus Dalle.

Dalle mist dat soort staatsmanschap bij huidig PS-voorzitter Magnette. "Door als voorzitter van de grootste partij in Wallonië te zeggen dat hij niet met een meerderheid van de Vlamingen wil besturen, stelt Magnette zich op als een saboteur van het systeem. Door op die manier publiek verklaringen af te leggen gedraagt hij zich als een objectieve bondgenoot van separatisten", aldus Dalle. Volgens de CD&V'er staat het land voor zo'n belangrijke hervormingen dat er daarvoor een draagvlak nodig is in Vlaanderen en dat kan volgens hem enkel met een Vlaamse meerderheid in de regering. 

LEES OOK

Onze opinie. Het is ver gekomen dat de voorzitter van een Vlaams-nationalistische partij bijna smeekt om België te besturen met zijn aartsvijand

CD&V met de C van colère: “Wij zijn niet de dweil van de Wetstraat”
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  WOI was meer dan 100 jaar geleden, Ferdinand Nuyts. En er waren ook officieren en generaals van Vlaamse afkomst. Alleen spraken die toe Frans. Dat was ook de gewoonte en bon ton in de Vlaamse burgerij en hogere kringen. Het was niet de Waalse landgenoot die op de werkmens neerkeek en uitbuitte. Maar de elite. Ongeacht uit welk landsdeel die kwam. En de Waalse werkmens was daar evenzeer het slachtoffer van.

 • hugo bernaerts

  Weeral een CD&V niemandalletje uit de vlaamse regering dat met zulke uitspraak het NVA opperhoofd wil vleien. En nu een bank vooruit en een kus van de juffrouw zal hij denken.

 • Marcel Willems

  Dus ook CD&V is voor verdere staatshervorming waar de meerderheid van de Vlamingen tegen zijn ,liever deels herfederaliseren.Als vroegere CVP stemmer stap ik daar nu vanaf.Schandalijg dat ze meewerken aan de miljarden verspilling met hun overdreven regeringen ,9 miljard per jaar,en maar besparen bij de gewone man.Het Voorstel van Magnette bevat veel zaken die ook de Vlamingen ten goede komen Maar de meesten zien enkel de minder goede punten En NVA heeft zeker geen sociaal programma

 • Jan Boden

  Misschien kan de koning Magnette installeren als koninklijk saboteur ?

 • gina duribreux

  Mensenrechtenhof veroordeelt België omdat Vlaamse stem minder waard is dan Waalse het werd tijd