Dakota Museum haalt C-47 uit Oostende naar Melsbroek

Het Dakota Documentatiecentrum in Melsbroek heeft een C-47 Dakota op de kop kunnen tikken. Het toestel staat bijna twintig jaar verlaten op de luchthaven van Oostende. Het toestel vervoegt de andere vliegtuigen die het museum van het centrum bezit.
 
Het toestel verkeert in een slechte staat, na twee decennia stilstand. Het vliegtuig zal wellicht in september naar Melsbroek overgebracht worden, aldus kolonel Bernard Flamang, commandant van de 15e wing. Een team van het Dakota Historical Center is ter plaatse de transfer al gaan voorbereiden.
 
Het museum bezit reeds een C-119 "Flying Boxcar" en een Percival "Pembroke", twee vliegtuigtypes die hebben gediend bij de 15e wing. De C-47 vervoegt dit rijtje. De luchtmacht heeft vlak na de Tweede Wereldoorlog 41 van deze toestellen ingezet, tot het begin van de jaren 70. De C-47 kende ook een civiele versie (DC-3) en werd ook in het Amerikaanse leger (als "Skytrain") en de Britse Royal Air Force ("Dakota") gebruikt.
 
De C-47, ingeschreven als LX-DKT en eigendom van de vzw Legend Air, werd in 1943 gebouwd en staat sinds 1992 in Oostende als gevolg van een botsing met een Boeing 707. (belga/sps)