Dagelijks tientallen Vlaamse gezinnen uit woning gezet

Photonews
Dagelijks worden tientallen Vlaamse gezinnen uit hun woning gezet. In 2011 besliste de vrederechter over het lot van 12.740 families. De meerderheid kwam op straat te staan. Dat schrijft De Morgen op basis van de recentste cijfers van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

In 2011 verschenen 12.740 gezinnen voor het vredegerecht met de dreiging om het dak boven hun hoofd kwijt te spelen. Dat zijn er 245 per week, enkel en alleen in Vlaanderen. Het gaat zowel over de privémarkt als over sociale woningen. Hoeveel families ook effectief uit hun woning gezet werden, is niet bekend omdat daarover geen gegevens worden bijgehouden. Maar aangenomen mag worden dat het over de grote meerderheid gaat, luidt het bij de VVSG.

"Vooraleer eigenaars naar de vrederechter stappen, is er al een hele geschiedenis aan voorafgegaan. Huiseigenaars stappen niet zomaar naar de rechtbank, die hebben vaak al verschillende kansen gegeven aan hun huurder", aldus Nathalie Debast, stafmedewerker Armoedebeleid van de VVSG.