Dag van de Rechten van het Kind: ernstige kinderarmoede in België

THINKSTOCK
Het armoedecijfer bij kinderen in België behoort tot de hoogste van Europa. Dat zegt Unicef, dat naar aanleiding van de Dag van de Rechten van het Kind vandaag aandacht vraagt voor meer gelijkheid. De kinderrechtenorganisatie publiceert daarvoor het rapport "For every child, a fair chance: The promise of equity".

In Brussel leeft maar liefst 1 op de 3 kinderen in armoede. In de Franse gemeenschap wordt 1 op de 4 kinderen met deze situatie geconfronteerd en in de Vlaamse Gemeenschap 1 op de 10. Armoede heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid, hun scholing, hun veiligheid en hun toekomst, zegt Unicef.

Ook de situatie van migranten- en vluchtelingenkinderen in ons land is onrustbarend, aldus de organisatie. Zo arriveerden er in november van dit jaar 36 nieuwe niet-begeleide buitenlandse minderjarigen. In augustus 2015 waren dat er 13 per dag.

"Kinderen behoren echter nog steeds tot de helft armsten ter wereld. 250 miljoen kinderen leven in conflictgebied en meer dan 200.000 kinderen hebben hun leven geriskeerd om in Europa onderdak te zoeken", zegt Anthony Lake, directeur van Unicef International.

Unicef-ambassadeurs Orlando Bloom, Liam Neeson, Sir Roger Moore, Shakira, Ricky Martin en Novak Djokovic steunen de oproep om de oneerlijke wereld voor kinderen te veranderen. "Het is schrikbarend te realiseren dat een op de negen kinderen in een door oorlog getroffen gebied woont", zegt de Britse acteur Orlando Bloom. "Ik ben met Unicef naar Macedonië en Servië gereisd en heb daar de enorme aantallen kinderen gezien, gevlucht voor oorlog. Dit is de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ieder land dat dit kan zou deze kinderen en hun ouders moeten helpen."