Smet: "Enige manier om mensen opnieuw te verbinden is hen hoop geven"

rv
In zijn 1 mei- toespraak ging Brussels sp.a-minister Pascal Smet in op de moeilijke tijd die de socialisten in ons land en elders momenteel doormaken. "De enige manier om mensen opnieuw te verbinden, is om hen opnieuw hoop te geven", zei Smet in Molenbeek.

We beleven "rare tijden", zei Smet. Rijke mensen zoals Donald Trump en Marine Le Pen "zeggen namens het volk te spreken", terwijl partijen die voor het volk opkomen het verwijt krijgen dat ze de elite zijn.

Volgens Smet willen mensen politici "die beslissingen durven nemen, die hun verantwoordelijkheid opnemen". Smet verwees daarbij naar het Brusselse taxiplan. Dat moet er volgens hem mee voor zorgen dat de Brusselse taxichauffeurs niet uitgebuit worden.

Die chauffeurs moeten namelijk heel veel van hun opbrengsten afstaan aan de exploitanten, zodat velen aan het eind van de maand nauwelijks 1.200 of 1.400 euro overhouden. "De exploitanten, ils exploitent", zei Smet.

"Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben, namelijk de vruchten van hun arbeid"

Brussels sp.a-minister Pascal Smet

Met zijn taxiplan wil Smet de chauffeurs een vergunning geven, zodat die kunnen onderhandelen met hun werkgevers. Komen er dan niet meer zelfstandigen? "Misschien wel", geeft Smet toe. "Maar mensen moeten zich organiseren in coöperatieven, zodat ze sterker staan", aldus de minister.

Volgens Smet moeten ook zelfstandigen en freelancers een betere sociale bescherming krijgen. "Het gaat niet om het statuut, we moeten niet in hokjes denken. Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben, namelijk de vruchten van hun arbeid".

Smet herhaalde dat hij Uber in Brussel niet gaat "legaliseren". Uber mag actief zijn in Brussel, maar onder de voorwaarden die voor alle taxi's gelden.