Dag 1 van proces-Abdeslam: Openbaar Ministerie vraagt maximumstraf van 20 jaar, Abdeslam weigert recht te staan of vragen te beantwoorden: "Ik ben moe"

Salah Abdeslam in de rechtbank.
Reuters / Belga Salah Abdeslam in de rechtbank.
In Brussel is het proces gestart over de schietpartij op 15 maart 2016 in de Driesstraat in Vorst. Het is meteen het eerste proces waarbij mensen terechtstaan die direct betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Zo ook Salah Abdeslam. Hij staat terecht voor poging tot moord op een politieagent en verboden wapenbezit, in een terroristische context. Drie dagen na de schietpartij werd Abdeslam –  op dat moment de meest gezochte man van Europa – eindelijk opgepakt. Herlees hieronder het relaas van de eerste procesdag.
Aan het Brusselse Justitiepaleis zijn enorme veiligheidsmaatregelen van kracht.
AFP Aan het Brusselse Justitiepaleis zijn enorme veiligheidsmaatregelen van kracht.
Salah Abdeslam wordt naar Brussel gebracht, waar hij later op de dag zal terechtstaan voor de schietpartij in Vorst, samen met de Tunesiër Sofien Ayari (24).
Dieter Nijs Salah Abdeslam wordt naar Brussel gebracht, waar hij later op de dag zal terechtstaan voor de schietpartij in Vorst, samen met de Tunesiër Sofien Ayari (24).
Salah wordt naar Brussel gebracht, waar hij later op de dag zal terechtstaan voor de schietpartij in Vorst, samen met de Tunesiër Sofien Ayari (24).
BELGA Salah wordt naar Brussel gebracht, waar hij later op de dag zal terechtstaan voor de schietpartij in Vorst, samen met de Tunesiër Sofien Ayari (24).
Salah Abdeslam wordt binnen gereden in gerechtsgebouw in Brussel voor zijn proces.
Salah Abdeslam wordt binnen gereden in gerechtsgebouw in Brussel voor zijn proces.
AFP454 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • alfred cool

  Dat ze onder hem nog wat meer eieren leggen en pamperkens aandoen . Streel hem daarbij nog eens over het hoofd en stop hem nog wat lieve woordekens toe ; Wedden dat hij dan zijn mond open doet en gaat praten !

 • Sophie Smekens

  20 jaar ? Teleurstellend . nog 20 jaar wachten en we hebben een nieuwe aanslag . kwestie van tijd

 • Ludo Hermans

  Wie van Justitie geeft Abdeslam een stoel? Slachtoffers van zulke beesten krijgen zelfs na jaren nog niet een beetje steun.

 • Pieter Martens

  Zwak gerecht.

 • Steve Van der Vekens

  Mottige mens.