Dader overspelmoord stapt uit het leven: wat met hun drie kinderen, die nu plots wezen zijn?

RV
De man die dinsdagnacht zijn vrouw vermoordde nadat die was vreemdgegaan, heeft zich verhangen in zijn cel. Voorlopig worden de drie kinderen van het koppel opgevangen door de ouders van hun overleden moeder. Later zal een jeugdrechter beslissen bij wie ze geplaatst worden.

Demetrie H. (35) doodde zijn echtgenote Nancy M. (33) in de nacht van dinsdag op woensdag in hun huis in het Oost-Vlaamse Oordegem bij Lede. Zijn vrouw had hem even voordien opgebiecht dat ze een scheve schaats gereden had. Daarop nam H. een mes en stak haar in de hals. Meteen daarna verwittigde hij zelf de hulpdiensten, maar M. was dan al overleden. De drie kinderen van het koppel - van 11, 10 en 1,5 jaar - lagen op het moment van de moord te slapen.

Met de dood van H. wordt het onderzoek naar de moord beëindigd. "Als een verdachte in een strafzaak overlijdt, betekent dat ook dat hij niet meer vervolgd kan worden", zegt Annelies Verstraete van het Oost-Vlaamse parket. "Het dossier wordt dan afgesloten."

De nabestaanden van Demetrie H. wilden gisteren niet reageren op zijn wanhoopsdaad. Woensdag getuigden familieleden wel dat ze hem niet kenden als een agressief iemand en dat hij de nacht voordien wellicht gehandeld had in een vlaag van waanzin. Demetrie zou het moeilijk gehad hebben met de amoureuze escapades van zijn vrouw, aldus nog de familie, waardoor zijn stoppen doorsloegen nadat Nancy M. opnieuw een slippertje had opgebiecht. De familie van het slachtoffer verklaarde dan weer dat H. ziekelijk jaloers was en dat dit in het verleden al meermaals tot problemen geleid had. Ze benadrukte dat de vrouw altijd haar kinderen en haar gezin vooropzette.

De drie kinderen van het koppel hebben, één dag na hun moeder, nu ook hun vader verloren. Ze verblijven voorlopig bij de ouders van Nancy M. Binnenkort moet de jeugdrechter beslissen aan wie ze definitief worden toevertrouwd. "Daarvoor wordt in de eerste plaats naar de naaste familie gekeken", zegt Peter Jan Bogaert van Jongerenwelzijn. "Grootouders, bijvoorbeeld, of een tante of nonkel. Pas als daar niemand geschikt bevonden is, wordt er een pleeggezin gezocht. In dit concrete geval zijn er zowel aan moeders als aan vaders kant nog grootouders. In zo'n geval kan de jeugdrechter altijd een regeling op maat treffen. Een afwisselend regime, bijvoorbeeld. Of een bezoekregeling. Ook de kinderen zelf krijgen daar inspraak in." 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  Bij iedereen is er een grens omdat we mensen zijn en geen machines. Ik kan er deels van meespreken maar mijn verstand had gelukkig toch de bovenhand en heb er lessen uit geleerd. Eigenlijk heeft hij met deze daden bewezen dat de kinderen betere ouders verdienen.

 • Evelyne JACQUES

  Arme kinderen... Zo zie je nog maar eens waartoe vrij wapenbezit kan leiden. En ook een gebrek aan zelfbeheersing... Die kindjes zijn de dupe van het gebrek aan zelfbeheersing van hun beide ouders. En van het wapen van hun vader. Ik hoop dat ze er "heelhuids" uit komen en zich niet teveel verscheurd voelen wanneer ze van het ene grootouderpaar naar het andere moeten "verhuizen". Heel veel sterkte, lieve kindjes. Aan de grootouders : veel moed en wijsheid gewenst.

 • Koenraad Praille

  Die man hoorde niet in de cel maar moest geholpen worden

 • Jonny Van den Bruel

  Steven Hermans en Bert D'Hondt, zeer wijze reacties! Waarom gaat iemand vreemd? Waarom geeft iemand wel tien of meer nieuwe kansen? Wat kan iemand plots doen breken? Laat ons niet oordelen. Veel sterkte en begrip aan de kinderen, familie en vrienden.

 • Curt Tardy

  Het klinkt soms lachwekkend en avontuurlijk maar de impact van overspel op sommige mensen kan grote gevolgen met zich meebrengen als twee mensen veel samen opgebouwd hebben en men plots ervaart dat het allemaal voor niets is geweest.