Dader mesaanval op agent in Brussel was nog maar net vrij, ondanks negatief advies van parket

Er werden twee mannen opgepakt na een huiszoeking bij dader Issam T.
Mark Baert Er werden twee mannen opgepakt na een huiszoeking bij dader Issam T.
Een politieman is vanmorgen in het centrum van Brussel aangevallen door een man met een mes. De dader was tot vorige maand geïnterneerd, maar werd vrijgelaten ondanks een negatief advies van het parket. Er is intussen een onderzoek geopend naar poging tot moord in een terroristische context. Vanmiddag voerde de politie een huiszoeking uit bij de dader, daarbij werden twee mannen opgepakt. De politie vraagt de agenten die vandaag moeten patrouilleren om extra waakzaam te zijn.

Een agent stond op wacht voor het commissariaat vlak bij de Grote Markt toen de dader met twee keukenmessen, één in elke hand, op hem afliep en hem een steek in de hals gaf. Twee andere agenten openden het vuur op de aanvaller en losten drie schoten. De aanvaller werd tweemaal geraakt in de romp. De agent raakte niet levensgevaarlijk gewond, de aanvaller wel. Beiden werden naar het ziekenhuis overgebracht. 

De mesaanval gebeurde rond 5.30 uur aan het politiecommissariaat vlak bij de Grote Markt.
Mark Baert De mesaanval gebeurde rond 5.30 uur aan het politiecommissariaat vlak bij de Grote Markt.

Allahu Akhbar

Verschillende getuigen hoorden de man Allahu Akhbar roepen, maar het parket spreekt zich voorlopig nog niet uit over een terroristisch motief. “We hebben nog geen duidelijkheid over het motief van de dader”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “De man kon nog niet verhoord worden.” Het parket heeft wel een onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context. “Op dit moment wijst alles erop dat hij alleen handelde, er zijn geen andere personen opgepakt”, aldus Van Weymersch.

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet al weten dat de dader niet bekendstaat voor terrorisme. “Hij zit niet in de OCAD-databanken en is ook niet bekend voor terrorisme bij de politie”, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Volgens onze informatie zou de dader Issam T. (33) zijn. Hij was nog maar pas vrij na een internering en was gekend voor een reeks diefstallen met geweld. In 2014 werd hij geïnterneerd na een poging tot doodslag en verboden wapendracht. Vorige maand werd hij ondanks een negatief advies van het parket vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank.

De politie vraagt de agenten die vandaag moeten patrouilleren om extra waakzaam te zijn.

Huiszoeking

Deze namiddag heeft de politie in Elsene een huiszoeking uitgevoerd in het huis van dader Issam T.. De politie arresteerde twee mannen, maar meer details ontbreken voorlopig nog.

De politie leidt twee mannen weg nabij het huis van dader Issam T.
Mark Baert De politie leidt twee mannen weg nabij het huis van dader Issam T.

“Laffe aanval”

Minister Jambon reageerde eerder vandaag al ontzet op de mesaanval tegen de Brusselse politie. “De politie is alweer het slachtoffer van een laffe aanval”, zegt hij bij monde van zijn woordvoerder aan Belga.

Jambon verstuurde ook een tweet over de aanval. “Aanval op politiecommissariaat Brussel. De dader is neergeschoten. Een politieman is gewond geraakt. Het parket onderzoekt de zaak”, schrijft Jambon, die de situatie nauwgezet verder opvolgt.

Ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) sprak op Twitter zijn steun uit voor de gewonde politieman en de agenten die de aanvaller hebben geneutraliseerd. “Elke dag zorgen agenten van onze politiezone, maar ook van andere zones, ervoor dat onze burgers veilig zijn. Ze verdienen meer dan ooit ons respect en onze steun.”

Een collega van de agent schoot de aanvaller neer.
Belga Een collega van de agent schoot de aanvaller neer.
De verdachte raakte gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.
Mark Baert De verdachte raakte gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.
De agent kreeg een messteek in de hals en werd naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is niet kritiek.
BELGA De agent kreeg een messteek in de hals en werd naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is niet kritiek.
Volgens onze informatie was de verdachte nog maar pas vrij na een internering en was hij bij het gerecht gekend voor diverse geweldpogingen.
Mark Baert Volgens onze informatie was de verdachte nog maar pas vrij na een internering en was hij bij het gerecht gekend voor diverse geweldpogingen.252 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rosa Cockx

  Negatief advies en toch vrij. Hallo minister Geens ben je nog in ons land of moet je er nog een nacht overslapen?

 • Rudy Van Praet

  En waar zit Calvo??? Geen commentaar???

 • annelies eylenbosch

  In 2014 poging tot doodslag en in 2018 wordt dat uitschot vrijgelaten. Hoeveel keer moet justitie nog falen eer er íets aan gedaan wordt??

 • Thierry Piette

  Betaal als goede burger je belastingen maar eens te laat. Nalatigheidsinteresten ga je betalen, daar is geen ontkomen aan. Maar een gevaarlijke crimineel wordt zo maar vrij gelaten, ondanks negatief advies.

 • DIRK VAN DESSEL

  Allez, weeral een heel politiek-correcte veel te vroege vrijlating alleszins.