Dader Brussel-Centraal wilde veel slachtoffers maken. Dit is wat we nu weten

Reporters
Het Brusselse Centraal Station is gisteravond in allerijl ontruimd na een ontploffing waarbij niemand gewond raakte. Eén man, wiens identiteit inmiddels bij het gerecht bekend is, werd door de aanwezige militairen neergeschoten: het parket bevestigde rond middernacht dat hij is overleden. De man had bovendien een grotere bom bij, maar die is niet (volledig) ontploft. Het federaal parket behandelt de zaak als een terreuraanslag. In Molenbeek, waar de dader gewoond zou hebben, is een huiszoeking aan de gang.

De (kleine) ontploffing in Brussel-Centraal vond gisteravond om 20.44 uur plaats, enkele minuten nadat een man met een draagtas het station binnenwandelde. Een getuige zegt aan onze redactie hoe hij de trolley tot ontploffing zag komen. Op enkele meters stonden nog passagiers, maar die raakten niet gewond. Het parket bevestigt dat het om een eerste, kleine ontploffing ging.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en het parket had de dader die door de militair is doodgeschoten ook een zwaardere bom bij, maar is die niet (volledig) ontploft. Wel ontplofte dezelfde trolley een tweede keer toen hij zijn tas achterliet en richting de sporen liep.

De man droeg geen explosievengordel. Meteen na de tweede ontploffing keerde de man terug richting de stationshal en liep hij op een militair af terwijl hij 'Allahu Akbar' riep. Daarop schoot de militair de man neer. Rond middernacht bevestigde het parket dat de man overleden is. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om het lichaam van de man te onderzoeken op mogelijke explosieven.

Deze morgen werd bekend dat het gerecht de identiteit van de dader kent. Het gaat om de 36-jarige Oussama Zariouh uit Molenbeek, gekend bij het gerecht, volgens onze bronnen voor drugsfeiten. Er vonden vannacht ook al huiszoekingen plaats, en deze voormiddag doorzocht de politie een woning in Molenbeek in de woonplaats van de verdachte.

Twitter @RemyBonnaffé
Militairen en agenten aan het Brusselse Centraal Station.
Mark Baert Militairen en agenten aan het Brusselse Centraal Station.
Mark Baert
DOVO kwam dinsdagavond laat toe aan het Centraal Station in Brussel.
Mark Baert DOVO kwam dinsdagavond laat toe aan het Centraal Station in Brussel.
BELGA

Geen andere gewonden

Nadat de verdachte neergeschoten werd, werd het station onmiddellijk ontruimd. Al wie aanwezig was in Brussel-Centraal werd opgeroepen het station in allerijl te verlaten. Politieagenten en militairen kwamen massaal ter plaatse. Ook de medische hulpdiensten waren snel aanwezig, maar op de neergeschoten verdachte na zouden er geen gewonden of slachtoffers gevallen zijn.

BELGA

Grote perimeter ingesteld

Kort na de ontploffing in het Brusselse Centraal Station werd een grote veiligheidsperimeter ingesteld. Even was er sprake van een ontruiming van de Grote Markt, maar dat kon het parket niet bevestigen. Wel was er meteen verhoogde politieaanwezigheid op verschillende plaatsen in Brussel.

"Ik heb geen weet van incidenten op de Grote Markt. Wel was er wat paniek en om veiligheidsredenen is er een heel ruime perimeter ingesteld", zegt woordvoerster Ine Van Wymeersch. "Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen."

Rond twee uur 's nachts liet de NMBS weten dat het treinverkeer deze ochtend opnieuw gebruik zal kunnen maken van de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Er konden tot 8 uur vanmorgen nog geen treinen stoppen in het station Brussel-Centraal.  Op vertoon van hun treinkaart- of abonnement, konden reizigers gratis gebruik maken van de metro. Om 8 uur vanmorgen ging het station opnieuw open.

Gecontroleerde ontploffing op Grasmarkt
Kort na middernacht onderzochten de ontmijners van DOVO ook nog een verdacht voertuig aan de Grasmarkt. Daarbij vond een gecontroleerde ontploffing plaats. De interventie van DOVO op de Brusselse Grasmarkt was rond 01.15 afgelopen, waarna de politie de veiligheidszone heeft opgeheven.          

Volgens getuigen hebben de ontmijners een verdacht voertuig onderzocht dat vlak bij het Smurfenstandbeeld geparkeerd stond. Wat die zoekactie heeft opgeleverd, is niet duidelijk maar het lijkt er sterk op dat het om een vals alarm ging.

Mark Baert

Nationale Veiligheidsraad

Premier Charles Michel riep deze ochtend om 9 uur de Nationale Veiligheidsraad samen op de Wetstraat 16. De premier bedankt de militairen en het personeel van de NMBS die aanwezig waren tijdens de terreurdaad. "Ze hebben heel professioneel en moedig gereageerd op deze situatie", aldus de eerste minister.

REUTERS