Ga naar de mobiele website
^ Top

Dader aanslag moskee wou sjiitische gemeenschap angst aanjagen

belga
De man die gisteravond brand heeft gesticht in de moskee in de Dokter De Meersmanstraat in Anderlecht, deed dat om de sjiitische gemeenschap in België angst aan te jagen. Hij stelt de sjiitische gemeenschap verantwoordelijk voor de situatie in Syrië. Dat heeft de verdachte verklaard in zijn verhoren bij de politie en de onderzoeksrechter.

"De verdachte verklaarde dat de beelden van wat er zich in Syrië afspeelt, grote indruk hebben gemaakt op hem", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Dat heeft er hem toe aangezet om de sjiitische gemeenschap, die volgens hem verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen in Syrië, angst aan te jagen. Hij zegt dat hij een soennitische moslim is maar dat hij niet uit was op wraak. Ook zou hij niet de bedoeling gehad hebben iemand te doden, hij wou enkel een daad stellen."

Zelfstandig gehandeld

De dader zou een 15-tal dagen geleden beslist hebben om die daad te stellen en heeft naar eigen zeggen volledig op eigen houtje gehandeld. Ondezoeksrechter Marie Dagnely heeft hem vanavond aangehouden en in verdenking gesteld voor opzettelijke brandstichting in een bewoond gebouw, met een dode tot gevolg, én met als verzwarende omstandigheid dat er een religieus motief was. "Op dit moment is de man nog niet in verdenking gesteld voor terrorisme, maar dat kan nog gebeuren", aldus de parketwoordvoerder. "Daarover moet eerst overleg gepleegd worden met het federaal parket, dat als enige bevoegd is voor terrorismefeiten."

Drie identiteiten

Intussen is er over de juiste identiteit van de verdachte nog geen duidelijkheid. Hij heeft drie verschillende identiteiten opgegeven, maar geen enkele daarvan was bekend bij politie of gerecht. "De man beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en is vermoedelijk een dertiger", gaat parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur verder. "Dat is toch ongeveer de leeftijd die hij zichzelf geeft. Hij beweert ook een vaste verblijfplaats in België te hebben, maar wil niet zeggen waar die zich bevindt. Daar zou wel zijn paspoort liggen."

Zichzelf aangeven

Ten slotte stelt de verdachte nog dat het zijn bedoeling was zichzelf na zijn daad aan te geven bij de politie, mocht hij niet opgepakt geweest zijn. De onderzoeksrechter heeft de verdachte voorlopig niet in verdenking gesteld voor terrorisme, maar dat kan later nog gebeuren. Daarover zal eerst overleg gepleegd worden met het federaal parket.

Meer over


Meld een bug