Daarom is voetbalspanning echt niet goed voor het hart

Supporters in Oudenaarde gaan helemaal uit de bol bij de verlossende treffer van Nacer Chadli (3-2).
Ronny De Coster Supporters in Oudenaarde gaan helemaal uit de bol bij de verlossende treffer van Nacer Chadli (3-2).
De spanning rond een zenuwslopende voetbalwedstrijd zoals die van de Rode Duivels tegen Japan gisteren, is niet goed voor het hart. Niet alleen letterlijk, maar ook echt fysiek. Gezonde mensen lopen door zo'n thriller twee keer zoveel kans op hartfalen, hartpatiënten zelfs tot vier keer.

Wat een spanning gisteravond. Een cardioloog die naar de beelden van de supporters keek, krijgt het benauwd als hij sommige mensen ziet. Want te veel spanning tijdens zo'n wedstrijd kan hartproblemen veroorzaken. Daar zijn zelfs al studies over gemaakt.

Toen Duitsland in 2006 in de kwartfinale tegen Argentinië speelde, kwamen opvallend veel mensen met hartfalen binnen op de spoeddiensten.

Vloeken is gezond

Mannen lopen meer risico dan vrouwen omdat ze erg betrokken zijn en ook vaker al hartlijder zijn. Introverte mensen zijn dan weer slechter af dan extroverte. Je kan dus maar beter roepen en vloeken dan stilletjes op je nagels bijten.

Vooral wie al hartklachten heeft, moet oppassen bij zo’n match. Maar mensen aanraden om niet te kijken? Dat krijgt zelfs de cardioloog niet over zijn hart, want hij vindt dat we de Rode Duivels moeten blijven steunen.

Het werd akelig stil bij de Belgische supporters in Rostov toen Japan plots op 2-0 voorsprong kwam.
Photo News Het werd akelig stil bij de Belgische supporters in Rostov toen Japan plots op 2-0 voorsprong kwam.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudi De Groof

  Een mens heeft ook spanning nodig in zijn leven. Het lichaam en geest komen in een andere modus terecht. Bloed gaat sneller circuleren, de zuurstofopname wordt groter, focus van de hersenen wordt sterker. Vergelijkbaar met een roofdier dat op het punt staat om toe te slaan. Natuurlijke 'doping' dus.

 • guido vermeyen

  Dat bespaart op dure doktersbezoeken en sociale zekerheid...in landen waar de sauna wordt gebruikt vind je geen hartpatiënten....van sauna naar ijs- koude onderdompeling.De sterkste overleven het...

 • Pierre Bonte

  Matje ,zit da ne kee ni zo negatief,spoel het gewone door,is veel beter en t smakt nog

 • Gerard Braeckmans

  Eigenlijk is het niet meer dan massahysterie. En dan nog voor voetballers die overbetaald zijn, weinig belastingen betalen en door het gepeupel op handen gedragen worden.